Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

EANA na pražskom kongrese zvolila nových členov svojej rady

Snímka z Valného zhromaždenia Europskej aliancie tlačových agentúr (EANA). Foto: EANA

Na tri roky sa novými členmi Rady EANA stali Armela Krasniqiová z albánskej tlačovej agentúry ATA a Clive Marshall z britskej PA Group.

Praha 23. septembra (TASR) - Na Valnom zhromaždení Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) v Prahe sa zúčastnili zástupcovia 27 členských agentúr, ktorí zvolili nových dvoch členov Rady EANA. TASR o tom v pondelok informoval generálny tajomník aliancie Alexandru Ion Giboi.

Hostiteľom tohtoročnej jesennej konferencie a Valného zhromaždenia EANA v Prahe bola minulý týždeň česká tlačová agentúra ČTK.

Na tri roky sa novými členmi Rady EANA stali Armela Krasniqiová z albánskej tlačovej agentúry ATA a Clive Marshall z britskej PA Group. Okrem nových dvoch členov sú v Rade EANA aj Peter Kropsch z nemeckej tlačovej agentúry DPA, Jiří Majstr z českej agentúry ČTK a generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.

Podtitulom pražského zasadnutia EANA bolo motto "AI: príležitosti, hrozby a dlhodobé perspektívy pre stratégiu tlačovej agentúry". Vystúpilo počas neho niekoľko špičkových odborníkov z celého sveta - z americkej Kolumbijskej univerzity, agentúry Reuters, spoločnosti Amazon Alexa, britskej agentúry PA Group, nórskej agentúry NTB, španielskej agentúry Efe, rakúskej agentúry APA, holandskej agentúry ANP, slovinskej agentúry STA a belgickej agentúry Belga.

"Bola to veľmi dobrá konferencia s veľmi špecifickou témou, ktorá má veľký význam pre činnosť spravodajských agentúr, a bol som rád, že účastníci sa tak intenzívne zapájali s vystupujúcimi do rôznych tém diskusie," uviedol prezident EANA a výkonný riaditeľ nemeckej agentúry DPA Peter Kropsch.

Na pražskej konferencii EANA sa zúčastnili aj praktikanti zo šiestich agentúr - Tanjug, Ukrinform, STA, TASR, CNA a Anadolu -, ktorí absolvovali prvé školiace podujatie organizované v rámci stretnutia EANA.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.