Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V júli budú Evanjelické cirkevné dni a Stretnutie kresťanov v Maďarsku

Ilustračné foto Foto: TASR

Evanjelická cirkev augsburského vyznania na Slovensku duchovne zaopatruje nielen členov tejto cirkvi v SR, ale v rámci svojich možností sa snaží pomáhať aj slovenským evanjelikom žijúcim v zahraničí.

Bratislava 23. februára (TASR) - Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku duchovne zaopatruje nielen členov tejto cirkvi v SR, ale v rámci svojich možností sa snaží pomáhať aj slovenským evanjelikom žijúcim v zahraničí. Osobitné postavenie medzi nimi majú dolnozemskí Slováci žijúci v Srbsku, Rumunsku, Chorvátsku a Maďarsku, ktorí svoju národnú identitu spájajú s identitou náboženskou - s príslušnosťou k evanjelickej cirkvi.

ECAV na Slovensku v uplynulých rokoch zorganizovala štyri celoslovenské misijné podujatia s názvom Evanjelické cirkevné dni v mestách Bratislava (2008), Žilina (2010), Lučenec (2012) a Spišská Nová Ves (2014). Zúčastnili sa na nich aj zástupcovia slovenských evanjelikov v zahraničí.

"V tomto roku, 6.-8. júla, sa toto podujatie po prvý raz uskutoční mimo územia Slovenska, a to v maďarskom meste Békešská Čaba. Mesto leží neďaleko hraníc s Rumunskom, Chorvátskom a so Srbskom. Nachádza sa v ňom najväčší klasicistický evanjelický kostol v strednej Európe (má 3600 miest na sedenie). Vybudovali ho slovenskí evanjelici a posvätený bol v roku 1843," informovala TASR tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu ECAV na Slovensku Edita Škodová. Na príprave slávností ECAV na Slovensku spolupracuje s Evanjelickou cirkvou v Maďarsku (MEE), so Slovenskou evanjelickou a.v. cirkvou v Srbsku a ďalšími.

Stretnutie v Békešskej Čabe má popri misijnom aspekte - posilnení vo viere v Trojjediného Boha a evanjelicko-luteránskeho povedomia, aj medzinárodný aspekt spolupráce a rozvoja dobrých vzťahov na tomto národnostne, ale i konfesionálne zmiešanom území Európy.

Účastníci V. evanjelických cirkevných dní sa následne môžu zúčastniť na X. stretnutí kresťanov strednej a východnej Európy, ktoré sa bude konať 8.-10. júla v Budapešti. Pod mottom "Vy ste soľ zeme" sa tam stretnú kresťania z Maďarska, Nemecka, Česka, Poľska, Rakúska a zo Slovenska.

"ECAV na Slovensku v spolupráci s partnerskými evanjelickými cirkvami v Maďarsku, Srbsku, Chorvátsku, Rumunsku a Česku pripravuje pre účastníkov V. evanjelických cirkevných dní 2016 bohatý program. Jeho súčasťou bude rokovanie vedúcich predstaviteľov slovenských evanjelických cirkví zo Slovenska, Srbska, Rumunska, Chorvátska, Maďarska a Česka, slávnostné služby Božie, prezentácie slovenských evanjelikov žijúcich v zahraničí, divadelné predstavenia, koncerty kresťanskej hudby, stretnutia pri ľudovej piesni, duchovnej hudbe a rôzne iné podujatia," uviedla Škodová.