Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pohreb je možné skrátiť na minimum, je treba zachovať vážnosť obradu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavný hygienik SR Ján Mikas v liste predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností uvádza, že ak sa nevyhnutné obrady budú konať, je potrebné dodržiavať odstupy medzi osobami.

Bratislava 13. marca (TASR) - Pohreb je možné podľa vlastného uváženia skrátiť na nutné minimum, hlavne pri jeho liturgickej časti. Je však potrebné zachovať "vážnosť obradu a zvesť Božieho slova." Pre TASR to uviedla tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku (ECAV) Jana Nunvářová v súvislosti s opatreniami pred možnou nákazou novým koronavírusom.

Na zmeny v liturgickom poriadku je treba vopred upozorniť rodinu. "V usmernení predsedníctva ECAV sme našim farárom odporúčali, aby pohreby vykonávali a pritom dbali na dodržiavanie všetkých odporúčaní štátnych a zdravotníckych autorít vo veci pravidiel hygieny a správania sa," uviedla Nunvářová.

Hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara podotkol, že pohreby sa konajú bez svätej omše. Kňazi zádušnú omšu odslúžia, ale ako súkromnú za zatvorenými dverami.

Ľudia sa môžu s kňazom spojiť aj cez vysielanie priamych prenosov omší. "Máme aj technicky zdatných kňazov, ktorí svoje súkromné sväté omše za zatvorenými dverami chrámu vysielajú pre farníkov cez internet," pripomenul Kramara.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas v liste predstaviteľom cirkví a náboženských spoločností uvádza, že ak sa nevyhnutné obrady budú konať, je potrebné dodržiavať odstupy medzi osobami. Taktiež treba dodržiavať aj respiračnú etiketu, nepodávať si ruky, vykonávať dezinfekciu. "V priestoroch, kde vykonávajú obrady, odstrániť nádoby s vodou, vykonávať častú dezinfekciu priestorov," povedal Mikas.