Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Eduard Buraš upozorňuje na možnú ďalšiu vlnu utečencov z Ukrajiny

Na snímke zo 4. apríla 2022 zľava poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš a manažér pobočky Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb počas tlačovej besedy na tému Aktuálna situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou, v Užhorode a Zakarpatsku. Foto: TASR - František Iván

Poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu ďalej informoval, že v spolupráci s organizáciou Úsmev ako dar sa podarilo zaslať na Ukrajinu už 395 ton humanitárnej pomoci.

Košice 4. apríla (TASR) – Poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš upozorňuje na možnú ďalšiu utečeneckú vlnu z Ukrajiny. Aktuálne čísla hovoria o pomerne nízkych počtoch ukrajinských utečencov prichádzajúcich na Slovensko, treba sa však podľa neho pripraviť na zhoršenie situácie. Poukázal na to, že v Zakarpatskej oblasti, ktorá susedí so Slovenskom, je už zhruba 400.000 vnútorných presídlencov a toto číslo rastie.

"Do Užhorodu prichádzajú vlaky z miest, ktoré sú bombardované, a dosvedčujú ten nával migrantov. My skutočne nevieme povedať, kedy sa to pohne k nám alebo ktorým smerom, či to pôjde na Malé Slemence, na Vyšné Nemecké či možno do Maďarska. Je to pre nás, ale aj pre nich taká neistota, lebo aj samotný gubernátor Zakarpatskej oblasti nevie povedať, čo môže spôsobiť to, že sa tá vlna pohne. My v tejto chvíli môžeme urobiť iba jedno, a to pripraviť sa na to," uviedol Buraš v pondelok v Košiciach.



V nedeľu (3. 4.) navštívil Užhorod a tamojšiu vlakovú stanicu. Mnohí utečenci pred vojnou nevedia, kam pôjdu ďalej, a v prvom rade hľadajú bezpečie. "Videli sme tie ustráchané tváre ľudí, detí, pohyby bez duše, ľudí, ktorí boli 30 dní ukrytí v podzemí," povedal Buraš. Vysídlené rodiny zvyčajne čakajú na ďalší vývoj situácie, ukrajinsko-ruské rokovania a možné ukončenie vojny. Buraš pritom nepredpokladá, že by k bombardovaniu ruskou armádou došlo priamo v Zakarpatsku, keďže táto oblasť nemá také objekty, aké boli cieľom útokov v ostatných dňoch, ako sú rafinérie alebo veľké potravinové sklady.
Na snímke zo 4. apríla 2022 zľava poradca predsedu vlády SR pre cezhraničnú spoluprácu Eduard Buraš a manažér pobočky Spoločnosti priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb počas tlačovej besedy na tému Aktuálna situácia na hraničných priechodoch s Ukrajinou, v Užhorode a Zakarpatsku.
Foto: TASR - František Iván

V súvislosti s preťaženosťou priechodu Veľké Nemecké pri dodávkach humanitárnej pomoci Buraš odporúča využívať humanitárne logistické centrum v Haniske pri Košiciach, a to v prípade, že pomoc smeruje ďalej, než je Zakarpatsko. Ukrajinská strana pritom ponúka zriadenie podobného prekladiska s vlakovým spojením pri Kyjeve, odkiaľ by smerovala zaslaná pomoc ďalej na miesto určenia. Takýto model by podľa poradcu odľahčil priechod Vyšné Nemecké a ušetril čas pri zachovaní adresnosti pomoci.



Informoval ďalej, že v spolupráci s organizáciou Úsmev ako dar sa podarilo zaslať na Ukrajinu už 395 ton humanitárnej pomoci. V poradí deviaty konvoj kamiónov s potravinami či špeciálnym zdravotníckym materiálom a liekmi vyrazí z Košíc na Ukrajinu vo štvrtok (7. 4.).

Manažér Úsmevu ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb konštatoval, že jednou z prosieb o pomoc od ukrajinskej charity bolo tentoraz aj zaslanie "tisíc vriec na mŕtvoly". "Tak budeme dnes hľadať aj to, neveril som, že raz takýto moment príde," povedal. Cez víkend došlo podľa neho k evakuácii detského domova z černihivskej oblasti, deti sú momentálne v Košiciach, sú pritom často v zlom fyzickom, ale najmä psychickom stave.