Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

EDUMA vytvorila karty na rozvoj emocionálnych a sociálnych zručností

Na snímke prázdna trieda v zatvorenej Spojenej škole v Kremničke v Banskej Bystrici 3. decembra 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Využívať sa môžu v školskom prostredí počas ranných kruhov, triednických hodín, humanitných predmetov, jazykových predmetov alebo v rámci mimoškolských aktivít.

Bratislava 13. apríla (TASR) - Nezisková organizácia EDUMA vytvorila emočné karty na rozvoj emocionálnych a sociálnych zručností. Sú vhodné pre formálne aj neformálne vzdelávanie. Môžu pomôcť otvoriť sa, lepšie porozumieť životnej situácii iných a priniesť pozitívnu zmenu klímy v kolektíve. TASR o tom informovali z organizácie.

"Emočné karty sú storytellingový nástroj, ktorý slúži pri práci s emóciami a príbehmi. Vďaka vizuálnym asociáciám, farebnosti a obrazovým prvkom pomáhajú otvárať a rozbehnúť diskusiu na akékoľvek témy, vrátane tých, o ktorých sa nám ťažšie hovorí," podotkli s tým, že karty EDUMA môžu aj zlepšiť vzťahy či posilniť emocionálnu a sociálnu inteligenciu.

Využívať sa môžu v školskom prostredí počas ranných kruhov, triednických hodín, humanitných predmetov, jazykových predmetov alebo v rámci mimoškolských aktivít. Rovnako pri výchove detí, v rodine alebo inštitúciách môžu karty pomôcť otvoriť akúkoľvek tému, verbalizovať myšlienky a emócie mladším deťom, prelomiť bariéry v rozprávaní s teenagermi a podobne.

Prvú sadu emočných kariet vytvorila EDUMA v spolupráci s Diagnostickým centrom v Ružomberku, kde boli vytvorené prvotné nákresy. Do výslednej podoby ich spracovali študenti Školy umeleckého priemyslu v Košiciach v odbore Digitálna maľba-koncept art. Každý obraz emočných EDUMA kariet skrýva príbeh jedného dieťaťa - od tých s bežnými, nevyjadrenými emóciami a snami, po tie, ktoré čelia ťažkostiam.