Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

EK overuje u štátnej ZSSK postupy pri predaji použitých vozňov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pozrite si reportáž.

Bratislava 7. júla (TASR) - Zástupcovia Európskej komisie (EK) sa zaujímali u osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) o postupy pri predaji už použitých koľajových vozidiel. Informovala o tom hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

"Overovanie prebieha vo viacerých krajinách strednej Európy u viacerých dopravcov," doplnila. ZSSK však podľa jej slov vzhľadom na rastúci objem výkonov a vyťaženosť vozňového parku nepredáva vozne schopné ďalšieho používania v osobnej verejnej doprave.

"Naopak, v súčasnosti spoločnosť sama pociťuje nedostatok koľajových vozidiel," konštatovala Morháčová. Dopravca tak podľa jej slov odpredáva vozne len po životnosti v stave vysokého opotrebovania do šrotu. "Výnimočne sa realizuje predaj občianskym združeniam, zaoberajúcim sa koľajovou dopravou, ako muzeálne exponáty," dodala.




Dopravca však podľa Morháčovej plne spolupracuje s Európskou komisiou v úsilí zabezpečiť všetky potrebné informácie. "V súčasnosti nie je možné poskytnúť ďalšie informácie, keďže kontrolné konanie Európskej komisie nebolo ukončené," uviedla hovorkyňa.