Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

EK predstavila prvú správu o právnom štáte, kritická je aj k Slovensku

Na snímke vlajky Európskej únie, Slovenskej republiky a v pozadí Bratislavský hrad. Foto: TASR - Martin Baumann

Cieľom správy EK o právnom štáte je rozšíriť existujúci súbor nástrojov EÚ o nový preventívny nástroj a naštartovať diskusiu a kultúru právneho štátu naprieč celou Úniou.

Brusel 30. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) zverejnila v stredu svoju prvú správu o stave právneho štátu vo všetkých 27 krajinách EÚ. Správa, ktorú pripravila podpredsedníčka EK pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová, kriticky poukazuje aj na stav súdnictva a problémy s korupciou na Slovensku.

Z dokumentu vyplýva, že v Únii platia v oblasti právneho štátu vysoké štandardy, avšak pri dodržiavaní jeho princípov existujú aj veľké problémy. Správa odráža i vývoj v súvislosti prijímaním núdzových opatrení počas koronakrízy.

Jourovej 28-stranová správa pokrýva štyri hlavné piliere so silným vplyvom na právny štát: národné systémy súdnictva, protikorupčné rámce, pluralitu médií a slobodu a ďalšie inštitucionálne otázky spojené so "systémom váh a kontrol" pre efektívnu a demokratickú správu vecí verejných.

Podľa agentúry Reuters eurokomisia spomína oslabenie nezávislosti súdnictva v súvislosti s Poľskom a Maďarskom. V tejto oblasti je správa kritická aj voči Bulharsku, Chorvátsku, Rumunsku a Slovensku a zmieňuje sa o súvisiacich debatách na túto tému v Nemecku a Rakúsku.

V oblasti boja proti korupcie EK podľa agentúry Reuters upozornila na problémy s korupciou v Bulharsku a na Slovensku, ale aj v Chorvátsku, Českej republike, Maďarsku a na Malte.

Cieľom správy EK o právnom štáte je rozšíriť existujúci súbor nástrojov EÚ o nový preventívny nástroj a naštartovať diskusiu a kultúru právneho štátu naprieč celou Úniou.

Dokument EK by mal pomôcť všetkým členským štátom preskúmať, ako možno čeliť výzvam v tejto oblasti, ako sa môžu navzájom poučiť zo svojich skúseností a ukázať tiež ako je možné posilňovať právny štát pri plnom rešpektovaní vnútroštátnych ústavných systémov a tradícií.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pri tejto príležitosti upozornila, že "vláda práva chráni ľudí pred vládou mocných". Spresnila, že hoci v EÚ sú veľmi vysoké normy v oblasti právneho štátu, ešte stále existujú rôzne výzvy, pri ktorých chce eurokomisia spolupracovať s vnútroštátnymi orgánmi v prospech riešení zaručujúcich každodenné práva a slobody ľudí.

"Vypĺňame dnes dôležitú medzeru v našom súbore nástrojov právneho štátu. Nová správa sa po prvýkrát rovnako zameriava na všetky členské štáty s cieľom zistiť, aké sú trendy v oblasti právneho štátu a predchádzať vzniku závažných problémov," uviedla Jourová v správe pre médiá. Podľa jej slov si každý občan EÚ zaslúži prístup k nezávislým sudcom, výhody slobodných a pluralitných médií a dôveru v dodržiavanie svojich základných práv.

Prvá správa o právnom štáte podľa EK znamená začiatok otvoreného a pravidelného dialógu s každým členským štátom EÚ. To je podľa stanoviska EK spôsob, ktorým sa členské krajiny môžu podeliť o dobré a osvedčené postupy a predchádzať niektorým problémom skôr, ako sa "zakorenia". Konečným cieľom je nastoliť skutočnú kultúru právneho štátu v celej Európskej únii a podnietiť diskusiu o tejto téme na vnútroštátnej aj na celoeurópskej úrovni.

Spravodajca TASR Jaromír Novak