Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

EK žiada od SR dodržiavanie rovnakého zaobchádzania s rómskymi žiakmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Slovensko má dva mesiace na to, aby reagovalo a prijalo príslušné opatrenia. V opačnom prípade môže Komisia rozhodnúť o postúpení tohto prípadu Súdnemu dvoru EÚ.

Brusel 10. októbra (TASR) - Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že zasiela Slovensku tzv. odôvodnené stanovisko, v ktorom ho žiada, aby dodržiavalo pravidlá EÚ týkajúce sa rovnakého zaobchádzania s rómskymi žiakmi. Odvoláva sa na smernicu EÚ o rasovej rovnosti, zakazujúcu diskrimináciu z dôvodu rasového alebo etnického pôvodu vo viacerých kľúčových oblastiach života vrátane vzdelávania.

EK v odôvodnenom stanovisku zároveň vyzýva Slovensko, aby dodržiavalo pravidlá EÚ týkajúce sa rovnosti. "Na Slovensku je neprimeraný podiel rómskych detí umiestňovaný do špeciálnych škôl alebo tried pre deti s mentálnym postihnutím a v hlavnom vzdelávacom prúde taktiež dochádza rôznymi spôsobmi k marginalizácii rómskych detí ich umiestňovaním do výhradne rómskych tried alebo škôl," píše sa v stanovisku EK.

Ako sa ďalej uvádza, po formálnej výzve, ktorá bola Slovensku zaslaná v apríli 2015, Slovensko prijalo niekoľko opatrení zameraných na riešenie tohto problému, avšak EK ich považuje za nepostačujúce. "Po dôkladnom posúdení opatrení a monitorovaní situácie v teréne Komisia však dospela k záveru, že tieto opatrenia nepostačujú na vyriešenie tohto problému. Diskriminácia na školách z dôvodu etnického pôvodu je aj naďalej vážnym problémom," konštatuje.

Slovensko má dva mesiace na to, aby reagovalo a prijalo príslušné opatrenia. V opačnom prípade môže Komisia rozhodnúť o postúpení tohto prípadu Súdnemu dvoru EÚ.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR sa k stanovisku EK vyjadrí, až keď mu bude doručené a oboznámi sa s ním. TASR o tom informovali z tlačového odboru MŠVVaŠ.

EK tiež oznámila, že sa zároveň po vykonaní rozsudku Súdneho dvora EÚ rozhodla ukončiť konanie voči Slovensku v súvislosti so skládkou odpadu Považský Chlmec. "Slovensko vyplatilo na základe rozsudkov Súdneho dvora paušálnu pokutu vo výške 1.000.000 eur, ktorej cieľom bolo účinne zabrániť podobným prípadom porušenia práva EÚ v budúcnosti," uvádza sa v stanovisku. EK ďalej konštatuje, že podľa dôkazov predložených slovenskými orgánmi boli časti skládky odpadu Považský Chlmec uzavreté.

SNSĽP výzvu EK podporuje


Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) podporuje výzvu Európskej komisie (EK). Tá žiada Slovensko, aby dodržiavalo pravidlá Európskej únie (EÚ), týkajúce sa rovnakého zaobchádzania s rómskymi žiakmi.

„Stredisko bude dôsledne monitorovať, vyhodnocovať a následne informovať Európsku komisiu o konkrétnych krokoch prijatých zodpovednými inštitúciami," vyhlásila výkonná riaditeľka SNSĽP Katarína Szabová. Dodáva, že stredisko očakáva proaktívny prístup zo strany štátu a samospráv, zohľadňujúci výzvu Európskej komisie.

Stredisko sa v rámci svojho mandátu zaoberá problematikou segregácie rómskych detí. Vo svojich správach už niekoľko rokov upozorňuje a vydáva odporúčania štátnym orgánom na odstránenie tohto diskriminačného stavu.

V znižovaní segregácie rómskych detí treba pokračovať, reaguje Á. Ravasz


Hoci Slovensko urobilo v posledných rokoch dôležité opatrenia znižujúce segregáciu rómskych detí, súčasný stav ešte stále nie je uspokojivý, preto je potrebné pokračovať v nastúpenom trende. Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz (Most-Híd) to uviedol v súvislosti s tzv. odôvodneným stanoviskom, ktorým Európska komisia (EK) upozorňuje Slovensko na dodržiavanie pravidiel rovnakého zaobchádzania s rómskymi deťmi.

„V posledných rokoch sme zaznamenali vo viacerých oblastiach pozitívne trendy, zníženie počtu rómskych detí v špeciálnych školách, naopak ich väčšie zastúpenie v predškolskej výchove, no východiskový stav bol taký zlý, že napraviť ho nepotrvá ani rok, ani štyri, možno ani desať rokov,“ upozornil Ravasz, pripomínajúci aj prijatie opatrení, znižujúcich segregáciu rómskych detí, napríklad zavedenie povinnej predškolskej dochádzky či rušenie nultých ročníkov.

S opatreniami je podľa neho oboznámená aj EK. „Komisia však začala tento proces už v roku 2015, ide o dlhodobý problém, preto i napriek pozitívnym trendom nie je stav ešte vyhovujúci,“ myslí si Ravasz o dôvode upozornenia komisie. Je zároveň presvedčený, že Slovensko musí v nastúpenej ceste ísť ďalej. "Musíme pokračovať, aby sme stav zmenili, ale nie preto, aby sme vyhoveli EK, ale preto, aby sme mali úspešnú krajinu,“ zdôraznil Ravasz pre TASR.