Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ekonomická univerzita zabezpečí ukrajinským študentom kurzy slovenčiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jazyková škola poskytne univerzite akreditovaných lektorov slovenčiny, ako aj všetky potrebné materiály na výučbu.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Ekonomická univerzita v Bratislave zabezpečí desiatkam ukrajinských študentov kurzy slovenčiny. Dohodla sa na tom s jazykovou školou iCan. Slovenčinu na úrovni A2 až B1, čo znamená chápanie bežných tém v škole či v osobnom živote, by mali už v polovici júna ovládať ukrajinskí študenti, ktorí by následne mohli pokračovať v štúdiu na vysokej škole na Slovensku. TASR o tom informoval vedúci oddelenia Centra komunikácie a vzťahov s verejnosťou Ekonomickej univerzity v Bratislave Miroslav Horňák.

Túto úroveň slovenčiny môžu ukrajinskí študenti dosiahnuť vďaka intenzívnemu kurzu (18 hodín týždenne) slovenčiny. Ten absolvujú od začiatku apríla do polovice júna, spolu pôjde o 180 lekcií slovenčiny počas desiatich týždňov. Jazyková škola poskytne univerzite akreditovaných lektorov slovenčiny, ako aj všetky potrebné materiály na výučbu. Ekonomická univerzita v Bratislave lekcie zaplatí a poskytne svoje priestory.

"Chceme pripraviť poslucháčov z Ukrajiny na používanie slovenského jazyka v rozsahu nevyhnutnom na zvládnutie štúdia dennou formou na verejnej vysokej škole v slovenskom jazyku," vysvetlil rektor univerzity Ferdinand Daňo. Alona Kurotová, ktorá prevádzkuje jazykovú školu iCan, považuje prístup univerzity za unikátny, keďže univerzita začína riešiť problém nielen ukrajinských študentov ekonomického zamerania, ale všetkých, ktorí prejavia záujem naučiť sa po slovensky a pokračovať v štúdiu na niektorej vysokej škole na Slovensku.

"Predbežne je na kurzy prihlásených 100 mladých Ukrajincov, kapacity však nie sú ešte naplnené," povedala Kurotová. Po základnom kurze budú môcť ukrajinskí študenti pokračovať v zdokonaľovaní slovenčiny aj cez prázdniny a v zimnom semestri by už mohli nastúpiť na slovenské univerzity so slušnou úrovňou znalosti slovenského jazyka. "Mali by tak bez problémov zvládnuť štúdium na slovenských vysokých školách," uzatvoril Daňo.

Kurotová v súvislosti s ukrajinskými študentmi upozornila aj na jeden problém. "Vo veľkých počtoch prichádzajú mladí neplnoletí študenti. Ak však prídu bez zákonného zástupcu, nemajú šancu sa dostať na štúdium na slovenskej strednej či následne vysokej škole," povedala. Dôvodom je podľa nej to, že azylový zákon a dočasné útočisko nepozná možnosť podania žiadosti bez rodiča alebo zákonného zástupcu.