Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Elektronický register má znížiť chybovosť na hlasovacích lístkoch

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Elektronické spracovanie má byť významnou oporou pre volebné komisie zodpovedné za registráciu kandidátov a kandidátnych listín pre jednotlivé druhy volieb.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Údaje o kandidátoch a kandidátnych listinách vo voľbách by sa mohli spracovávať prostredníctvom nového informačného systému. Elektronická forma registra má znížiť chybovosť na hlasovacích lístkoch. Verejnosti sa má tiež uľahčiť prístup k údajom o kandidátoch, zverejňovať ich majú na jednom mieste, na webe ministerstva vnútra. Zároveň sa umožní posielať zoznamy kandidátov do domácností aj v prípade volieb do orgánov samospráv. Vyplýva to z návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva, ktorý Ministerstvo vnútra (MV) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

Elektronické spracovanie má byť významnou oporou pre volebné komisie zodpovedné za registráciu kandidátov a kandidátnych listín pre jednotlivé druhy volieb. "Aplikačné problémy nastávajú najmä vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Vyskytovali sa rozdiely v údajoch na hlasovacom lístku a na zozname zaregistrovaných kandidátov," vysvetlilo ministerstvo. Ako poukázalo, hlasovacie lístky v dôsledku chýb museli meniť tesne pred voľbami, nezriedka aj v deň konania volieb, pričom v najvážnejších prípadoch táto chybovosť mala za následok zrušenie výsledkov volieb.

Novým systémom sa má naplniť aj spoločenská objednávka, aby najmä vo voľbách do orgánov územnej samosprávy bolo možné nájsť všetkých kandidátov na jednom mieste. V súčasnosti je informácie potrebné dohľadávať na webových sídlach samosprávnych krajov, na webových sídlach obcí, prípadne na úradných tabuliach obce.

Register by mal obsahovať potrebné údaje o kandidátoch v parlamentných, prezidentských voľbách, ako aj vo voľbách do Európskeho parlamentu, do orgánov samosprávnych krajov a do orgánov samosprávy obcí. Podľa registra sa majú zhotovovať zoznamy kandidátov a hlasovacie lístky. Slúžiť má aj ako zdroj pre tlač a distribúciu zoznamu zaregistrovaných kandidátov a hlasovacích lístkov. Údaje z registra budú zároveň poskytované Štatistickému úradu SR na účely spracovania výsledkov volieb.