Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Emeritného profesora Kvasničku ocenili za prínos v rozvoji informatiky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na slávnostnom udeľovaní medaily na FIIT STU sa zúčastnili aj Kvasničkovi dlhoroční kolegovia a spolupracovníci.

Bratislava 10. augusta (TASR) - Emeritný profesor Vladimír Kvasnička získal pri príležitosti životného jubilea medailu Jozefa Murgaša za celoživotný prínos k rozvoju informatiky, špeciálne umelej inteligencie. Udelil mu ju dekan Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (FIIT STU) Ivan Kotuliak. TASR o tom informovala Martina Ries z FIIT STU.

Kvasnička je autorom viac ako 200 pôvodných vedeckých prác, desiatich knižných publikácií z oblasti umelej inteligencie, kognitívnej vedy a umelého života. Od roku 1973 pracoval na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a v roku 2004 prešiel na novovzniknutú FIIT STU, kde prednášal diskrétnu matematiku, logiku, neurónové siete, evolučné algoritmy a kognitívnu vedu.

Kvasnička získal významné medzinárodne ocenenie Chemical Structure Association Trust ‘94 Award (UK) za rozvoj aplikácií neurónových sietí v chémii. Viac ako 20 rokov bol prezidentom Slovenskej spoločnosti pre umelú inteligenciu.

Na slávnostnom udeľovaní medaily na FIIT STU sa zúčastnili aj Kvasničkovi dlhoroční kolegovia a spolupracovníci, ktorí vyzdvihli jeho prínos hlavne vo výskume a rozvoji použitia neurónových sietí, genetických a ďalších evolučných optimalizačných algoritmov, kognitívnej vedy a matematického modelovania chémie.