Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Jarabina Margittaiho pokrýva územie od vrchu Suchý po Malý Kriváň

Na archívnej snímke z 3. apríla 2020 pohľad na hrebene Malej Fatry, zľava Suchý, Magura a Malý Kriváň. Martinské hole. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ide o druh jarabiny, ktoré je hybridného pôvodu, preto aj charakteristické znaky môžu byť variabilné, uviedol botanik Jozef Limánek.

Varín 28. februára (TASR) – Ružovou farbou kvetov je charakteristická jarabina Margittaiho, ktorá rastie na hlavnom hrebeni Malej Fatry od vrchu Suchý po Malý Kriváň. Podľa botanika Správy Národného parku (NP) Malá Fatra Jozefa Limáneka opísali tento malofatranský endemit v roku 1915.

Ďalšia jeho izolovaná populácia sa nachádza na Veľkom Rozsutci. "Presné číslo jedincov nie je známe. Tento druh je hybridného pôvodu, preto aj charakteristické znaky môžu byť variabilné," podotkol.

"Väčšinou sa udávajú elipsovité, jemne pílkovité listy, veľmi plytko a široko laločnaté, na rube tenko plsnaté. Oproti iným druhom jarabín v NP Malá Fatra je dobre odlíšiteľná ružovou farbou kvetov počas kvitnutia v júni. Vtedy si ju môžu všimnúť aj vnímavejší návštevníci," vysvetlil Limánek.

V Malej Fatre sa vyskytujú štyri vlastné endemity – druhy, ktoré rastú iba na jej území. Sú to alchemilka Sojákova, alchemilka panenská, očianka stopkatá a jarabina Margittaiho.