Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Energetici: Rešpektujte ochranné pásma elektrických vedení

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) upozorňuje, že konáre vo vodičoch sú veľmi nebezpečné a spôsobujú časté výpadky prúdu.

Banská Bystrica 5. apríla (TASR) - Popri jarných prácach v záhrade a okolo domu netreba zabúdať ani na orezanie porastov pod elektrickým vedením. Spoločnosť Stredoslovenská distribučná (SSD) v tejto súvislosti upozorňuje, že konáre vo vodičoch sú veľmi nebezpečné a spôsobujú časté výpadky prúdu. Vyzývajú preto na rešpektovanie ochranných pásiem elektrických vedení.

Energetici zdôrazňujú, že v nich nesmú byť stavby, konštrukcie, uskladnený horľavý materiál, ale ani stromy a trvalé porasty s výškou nad tri metre. Platí to pre všetky druhy elektrických vedení. "Aj keď vedenie nízkeho napätia nemá definované ochranné pásmo, podľa zákona o energetike nesmie byť priamo pod vodičmi nič z vymenovaného," informoval hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

Dodal, že dodržiavanie týchto zásad slúži ako prevencia, a zároveň pripomenul, že udržiavanie stromov a porastov rastúcich pod elektrickým vedením a v jeho v ochrannom pásme, je zákonná povinnosť majiteľa pozemku, nie energetikov. SSD zvyčajne vychádza obyvateľom aj samosprávam v ústrety a v prípade záujmu o orezávanie stromov im vypne dotknuté vedenie, aby práce prebehli bezpečne. Aktuálne však energetici pre nový koronavírus zrušili všetky plánované odstávky.

"Napriek tomu by sme chceli požiadať majiteľov pozemkov, aby si v rámci možností a hlavne s ohľadom na vlastnú bezpečnosť udržiavali priestor pod elektrickým vedením v patričnom stave. V žiadnom prípade sa teraz netreba približovať k vodičom, ale existuje viacero spôsobov, ako si porasty ošetriť zo zeme alebo bezpečnej vzdialenosti. Ideálna prevencia je nesadiť pod vedením a v ochrannom pásme žiadne stromy a vysoké kríky," vysvetlil Radomír Rajčáni, riaditeľ divízie prevádzky a údržby energetických zariadení SSD.

V okolí elektrických stĺpov a pod vedeniami by si ľudia tiež nemali vytvárať skladovacie priestory. „Nesmú tam byť žiadne prístrešky, kôlne ani naukladané drevo. Ak dôjde ku skratu, vodič sa môže prepáliť, spadnúť a spôsobiť požiar alebo zranenie. Je to v záujme majiteľa, aby k ničomu takému nedošlo," dodal Rajčáni.