Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Energochemica SE považuje tvrdenia o odkalisku Poša za nepravdivé

Ilustračné foto. Foto: TASR

Kontrola inšpektorov vyhodnotila výskyt arzénu ako problematický.

Bratislava 26. augusta (TASR) – Tvrdenia o zväčšovaní environmentálnej záťaže, o vypúšťaní odpadových vôd plných arzénu do odkaliska a zhoršovaní stavu prírody a krajiny sa nezakladajú na faktoch. Uviedla to spoločnosť Energochemica SE v reakcii na ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO), ktorý v pondelok informoval, že z čistiarne odpadových vôd vteká do odkaliska Poša škodlivá voda.

Spoločnosť s ručením obmedzeným TP 2, sesterská firma Energochemica SE, prevádzkuje odkalisko Poša na východe Slovenska. Tvrdí, že od roku 2008 do 2019 boli v odkalisku uložené len dve percentá z celkového množstva popolčeka. Množstvo vôd a organické znečistenie bolo znížené o 60 percent.

„Všeobecné tvrdenia a prezentovanie výsledkov správ z roku 2015 bez bližšieho odborného vysvetlenia sú manipulatívne a navádzajú dojem, že činnosťou čistiarne odpadových vôd sa produkuje a následne je vypúšťaný arzén," uvádza Energochemica SE.

Spoločnosť tvrdí, že v rámci kontroly Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP) bola nameraná hodnota arzénu vo vypúšťaných vodách deväťnásobne nižšia, ako je povolená. „Vzhľadom na závažnosť a nepravdivosť viacerých informácií dochádza k šíreniu poplašnej správy a spoločnosť podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa," uviedla.

TP 2 deklaruje, že disponuje aj platným povolením na vypúšťanie odpadových vôd z odkaliska Poša do rieky Ondava. Tvrdí, že povolenie vydal Okresný úrad Prešov, ktorý bol v danom čase oprávneným orgánom na vydanie povolenia.

„Spoločnosť striktne dodržiavala a aj naďalej dodržiava všetky podmienky určené orgánmi štátnej správy. SIŽP Inšpektorát životného prostredia Košice si bez zákonného oprávnenia odvodil právomoc posudzovať platnosť či neplatnosť povolení, vydaných OÚ Prešov, ktorý je príslušným orgánom štátnej správy v oblasti ochrany vôd," hovoria prevádzkovatelia.

Budaj v pondelok informoval o začatí konania vo veci uloženia nápravy na zastavenie vypúšťania odpadových vôd do odkaliska Poša. Kontrola inšpektorov vyhodnotila výskyt arzénu ako problematický. Nechať vedome prúdiť škodliviny, legalizovať alebo falošnými povoleniami predlžovať existenciu znečisťovateľa je podľa jeho mienky trestnou činnosťou.