Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Slovensko

Envi-Pak: Triedenie odpadu je dôležité aj počas Dušičiek

Na snímke Národný cintorín pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých v Martine 26. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Odkvitnuté kvety patria do bioodpadu či kompostoviska v záhrade. Dôležité je z odkvitnutých kytíc odstrániť pred vyhodením stuhy, fóliu či drôtené alebo plastové opory.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Triedenie odpadu je dôležité aj počas Dušičiek. Ľudia by preto nemali zabúdať na to, že všetko, čo na cintorín prinesú, sa skôr či neskôr stane odpadom. Upozornila na to organizácia zodpovednosti výrobcov Envi-Pak.

Odkvitnuté kvety patria do bioodpadu či kompostoviska v záhrade. Dôležité je z odkvitnutých kytíc odstrániť pred vyhodením stuhy, fóliu či drôtené alebo plastové opory, priblížila riaditeľka komunikácie Envi-Pak Katarína Kretter. "Horšie je to s umelými kvetmi, kahancami či inými ozdobami, vyrobenými z viacerých materiálov, ktoré sa nedajú oddeliť, a teda ani recyklovať. Vo väčšine miest a obcí končia v kontajneri určenom na zmesový odpad, ktorého posledná cesta smeruje na skládku odpadov. Tam sa rozkladajú stovky rokov," povedala s tým, že vyhnúť sa tomu možno dvoma spôsobmi. Buď ozdoby z kombinovaných materiálov ľudia nekúpia a uprednostnia tie z prírodných materiálov, alebo kúpia ozdoby z jedného materiálu, ktorý možno po konci životnosti vyhodiť do kontajnera triedeného zberu.

Veľkým problémom je podľa organizácie aj množstvo sviečok v plastovom alebo sklenenom obale. Ak sa nevytriedia, opäť končia na skládkach, kde sa menia na "večný odpad". "Sklenené časti kahancov patria do skleného odpadu, plastové či kovové súčasti, ktoré od sklenenej nádoby treba oddeliť, umiestnime do príslušného kontajnera alebo vreca na triedený zber," podotkla Kretter. Dodala, že pokiaľ sa vosk nedokáže opätovne nedokáže využiť, napríklad na výrobu nových sviečok, končí v zmesovom odpade.

Envi-Pak zároveň odporúča namiesto umelých kvetov, vencov a iných ozdôb priniesť na hroby živé kvety v kvetináči. "Sú krajšie, vydržia možno až do prvých mrazov a sú cenovo dostupné. Staviť môžeme aj na výzdobu z prírodných materiálov - šišiek, sušených kvetov či ihličia," povedala Kretter. Sklenené kahance alebo svietniky treba podľa nej používať čo najdlhšie.

Na ekologické prežitie Dušičiek apeluje na sociálnej sieti aj Ministerstvo životného prostredia SR. "Pri dekorácii hrobových miest je dôležité uprednostniť environmentálne vhodnejšie alternatívy, ktoré sú priateľskejšími k životnému prostrediu. Takýmto výberom sa dokáže predchádzať množstvu plastových kvetov, vencov či kahancov na skládkach odpadov, ktoré sa každoročne nahromadia práve počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých," uviedlo.