Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Behaviorálne techniky prispievajú k zníženiu pohodeného odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na námestí v Ivanke pri Dunaji bolo cieľom znížiť aspoň o 20 percent počet pohodených odpadkov z potravín.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Znížiť množstvo pohodeného odpadu vo verejnom priestore môžu aj behaviorálne techniky. Potvrdil to projekt v bratislavskom Ružinove a v obci Ivanka pri Dunaji realizovaný organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak v spolupráci s Ústavom verejnej politiky Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského (FSEV UK) v Bratislave. V pondelok o tom na tlačovej konferencii informovali zástupcovia projektu.

Projekt spustili pri ružinovskom jazere Štrkovec a na Námestí Sv. Rozálie v Ivanke pri Dunaji. Cieľom bola prevencia vzniku voľne pohodeného odpadu pomocou behaviorálnych techník. Pri Štrkovci sa zamerali v dvoch zónach na pohodené cigaretové ohorky. Ich množstvo chceli znížiť o 20 percent. "Chceli sme to docieliť prostredníctvom nálepiek so šípkami a počtom krokov k najbližšiemu košu či nainštalovaním takzvaného hlasovacieho koša na ohorky," priblížila riaditeľka Ústavu verejnej politiky FSEV UK Emília Sičáková-Beblavá. Na chodníku pri jazere sa zamerali výskumníci aj na "miesto činu". Pozornosť fajčiarov chceli upútať na počet pohodených ohorkov a na ich na toxicitu pre okolie. Všetky intervencie boli úspešné a počet pohodených ohorkov klesol. V jednej lokalite Štrkovca o 74, v druhej o 61 percent.

Na námestí v Ivanke pri Dunaji bolo cieľom znížiť aspoň o 20 percent počet pohodených odpadkov z potravín. Prostredníctvom šípok a nálepiek takisto upozornili okoloidúcich, že v ich blízkosti sa nachádzajú odpadové koše. Aj tu sa podarilo znížiť počet pohodených odpadkov, a to o zhruba 28 percent. "Tento výsledok si vysvetľujeme tým, že v porovnaní so Štrkovcom už pred projektom bola táto lokalita výraznejšie čistejšia a bol tu iný typ znečistenia. Intervencia bola cielená na zníženie miery znečistenia vo všeobecnosti," vysvetlila Sičáková-Beblavá.

Použité behaviorálne techniky podľa nej fungujú. Aktivita miest a obcí v tomto smere však podľa nej musí byť s podobnými či inými typmi intervenciami pravidelná. "Samosprávy musia skúšať ich účinnosť. Ukázali sme, že sa to dá," podotkla. Zástupcovia projektu avizujú, že by mohli pre mestá a obce spísať jednoduchý návod s postupom jednotlivých krokov.