Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ľudia na Podpoľaní aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Susedovcom vošiel do letnej kuchynky a rozbil ju. Je to nenormálne. Mám strach pustiť syna večer na ulicu, keď chce ísť von, spomenula obyvateľka Detvy.

Detva 16. mája (TASR) – Obyvatelia Podpoľania sú zvyknutí na spolužitie s prírodou a zvieratami, pri útokoch medveďa hnedého na ľudské obydlia sú však bezradní. Na pondelkovom tlačovom brífingu v Detve to povedal podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Roman Malatinec.

Ako hovorí v súvislosti s jedincami, ktoré behajú po dedinách a mestách pod Poľanou pomedzi domy, nepomôže nič iné iba odstrel. "Ľudia sú bezradní. Ak sa budú stretnutia so šelmami opakovať, sme pripravení organizovať verejné protesty," zdôraznil pred novinármi.

Prítomní boli počas Malatincovho vyhlásenia aj občania, ktorí v miestach výskytu šelmy medzi obydliami bývajú. Obyvateľka detvianskej ulice Nová Ves Dana Moravčíková uviedla, že medvede sa po ulici často prechádzajú. Podotkla tiež, že sa ich objavuje aj viac a tieto "výjazdy" sa opakujú. "Susedovcom vošiel do letnej kuchynky a rozbil ju. Je to nenormálne. Mám strach pustiť syna večer na ulicu, keď chce ísť von," spomenula obyvateľka Detvy.

Pripojil sa aj Jozef Uhrin z detvianskej miestnej časti Laštek. Poznamenal, že situácia je nemysliteľná a nepáči sa mu, že sa ľudia boja púšťať deti z domu. "Aj my, starší, sa bojíme, že nám cez obed vojde do dvora. Pred dvomi alebo tromi rokmi sa objavil medzi domami iba niekedy, aj to iba v noci," pripomenul s tým, že mu medveď viackrát vošiel pred dom, stihol ho však odplašiť a škody mu tak nespôsobil.

Minister životného prostredia (MŽP) Ján Budaj (OĽANO) sa v pondelok stretol so starostami z Podpoľania, ktorí upozorňujú na kolízie s medveďom hnedým v regióne Podpoľania. Informoval o tom tlačový odbor MŽP. "Musíme zabrániť kolíziám s medveďmi, súčasne však nepripustiť neriadené odstrely medveďa ako zákonom chráneného druhu. Posilňujeme Zásahový tím pre medveďa hnedého a jasne zadefinujeme problémové medvede, ktoré vyradíme z populácie," podčiarkol minister.