Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Niektoré obce dostanú z Envirofondu peniaze na kanalizácie či vodovody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Envirofond má odsúhlasený individuálny, transparentný a nediskriminačný postup voči obciam, ktorých sa to týka.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Niekoľko obcí dostane z Environmentálneho fondu v najbližších dňoch financie. Ide o tie, ktoré predložili svoju žiadosť o podporu na výstavbu čistiarní odpadových vôd, verejných kanalizácií alebo verejných vodovodov. TASR o tom informovala manažérka komunikácie Envirofondu Michaela Kroková.

„Obce už síce majú alokované financie na realizáciu daných projektov na účtoch, avšak nemôžu s nimi disponovať bez súhlasu zo strany Environmentálneho fondu," priblížila Kroková. Dodala, že časový sklz odsúhlasenia vznikol pre pandémiu a zistenia z vnútorného auditu envirorezortu, ktorý odhalil nedostatky niektorých obcí.

Fond po analýze situácie zvolil cestu nastavenia procesu poskytnutia stanovísk k použitiu poskytnutej podpory v rámci každej obce individuálne. „Niektorým obciam sme už na základe dotačných zmlúv poskytli súhlas na použitie poskytnutých finančných prostriedkov, či už v plnej výške alebo aj čiastočne. Predmetné zistenia poukázali na chybné kroky ako na strane fondu, tak aj na strane obcí," povedal riaditeľ Environmentálneho fondu Ľubomír Vačok.

Envirofond má momentálne podľa Krokovej odsúhlasený individuálny, transparentný a nediskriminačný postup voči obciam, ktorých sa to týka. Musí však dodržať podmienku obvyklej miery opatrnosti pri nakladaní s verejnými prostriedkami, tvrdí.

Kroková deklaruje, že v najbližších dňoch budú tieto postupy zavádzané do praxe, aby sa urýchlilo poskytovanie stanovísk k použitiu schválenej podpory pre čakajúce obce. Snahou Environmentálneho fondu nie je zdržiavať proces poskytnutia dotácie. „Naopak, chceme, aby finančné prostriedky z fondu, ktoré prijímatelia dostanú, prešli transparentným kontrolným mechanizmom. Tým by sa eliminoval možný vznik negatívnych dosahov, na ktoré by v konečnom dôsledku mohli doplatiť práve samotné obce," podotkol Vačok.

Envirofond si podľa neho uvedomuje všetky možné scenáre, a práve preto situáciu rieši. Riaditeľ preto žiada obce o trpezlivosť. „Súčasne zdôrazňujem, že ak fond zistí porušenie podmienok zmluvy zo strany príjemcu dotácie, neposkytne súhlas na použitie poskytnutej podpory. Naopak, je povinný ju v plnej alebo čiastočnej výške žiadať späť," upozornil riaditeľ.