Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

O vtáctve sa deti môžu učiť s pomocou nových vzdelávacích materiálov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Pre materské a základné školy ho vytvorili odborníci a pedagógovia z Poľska, ČR, SR, Macedónska, Španielska a Írska. Súčasťou je aj mobilná aplikácia o migrácii najznámejších sťahovavých vtákov.

Bratislava 4. októbra (TASR) - Mottom nového vzdelávacieho programu o vtáctve je učiť sa o prírode v prírode. Pre materské a základné školy ho vytvorili odborníci a pedagógovia z Poľska, Čiech, Slovenska, Macedónska, Španielska a Írska. Súčasťou je aj mobilná aplikácia o migrácii najznámejších sťahovavých vtákov.

"Hlavným cieľom realizácie projektu takéhoto charakteru je poskytnúť pedagógom na Slovensku a v partnerských krajinách vzdelávací materiál, ktorý obohatí výchovno-vzdelávací proces a istou formou vyplní aj chýbajúce metodické alebo odborné zdroje pre pedagógov z oblasti ornitológie či environmentálneho vzdelávania," priblížil Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko, ktorá na programe spolupracovala.

Vzdelávacie materiály sa dajú využiť celoročne a sú rozdelené na bloky podľa biotopov. Skladajú sa z metodických podkladov pre učiteľov a samotných pracovných listov s námetmi na aktivity, cvičenia a hry s deťmi. Súčasťou materiálov sú aj kľúče na poznávanie vtáctva. Materiály sú pre pedagógov voľne dostupné na webstránke projektu http://vtaky.sk/stranka/297-Array.html.

V rámci projektu podporenom v programe Erasmus+ sa uskutočnil napríklad workshop pre pedagógov z účastníckych krajín v Írsku. Tieto skúsenosti sa neskôr dostali aj do slovenských regiónov prostredníctvom modelových hodín.