Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Ochranári sčítavali dravce v panónskom bioregióne

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Remiaš

Ochranári a dobrovoľníci pozorovali i zimujúce druhy zo severnej Európy a z tundry, ako sú myšiaky severské, kane sivé či vzácne sokoly kobce.

Bratislava 7. februára (TASR) – Na hniezdiská a zimoviská vzácnych dravcov na západnom Slovensku sa v polovici januára zamerala slovenská časť zimného medzinárodného sčítania dravcov v panónskom bioregióne. Spoločný monitoring v Maďarsku, Česku, Rakúsku, Srbsku a Rumunsku sa uskutočnil po druhý raz, národné sčítanie po trinásty raz. Ako uviedol Jozef Chavko z Ochrany dravcov na Slovensku, získané údaje majú význam z hľadiska zabezpečovania ochrany dravcov a prostredia, v ktorom žijú.

Počas kontroly sa 55 terénnych mapovateľov na Slovensku sústredilo najmä na nížinné oblasti. "Kontrola bola prioritne zameraná na orly kráľovské, účastníci však zbierali údaje aj o orliakoch morských, sokoloch rárohoch a ďalších druhoch dravcov,” priblížil Chavko s tým, že skontrolovali 100 UTM štvorcov desať krát desať kilometrov s dôrazom na hniezdiská a zimoviská vzácnych dravcov na západnom Slovensku. Mapovali aj nížiny a vodné biotopy na väčšine územia Slovenska.

Ochranári a dobrovoľníci pozorovali i zimujúce druhy zo severnej Európy a z tundry, ako sú myšiaky severské, kane sivé či vzácne sokoly kobce. "Celkovo bol počet sčítaných druhov oproti minulému ročníku nižší o 20 až 30 percent. Menej bolo najmä orliakov morských a myšiakov severských. Predpokladáme, že na nižšom počte orliakov sa podpísali minuloročné otravy," vysvetlil Chavko.

Podľa Tomáša Veselovského z ochranárskej organizácie na Slovensku zaznamenali 46 jedincov orlov kráľovských, 40 orliakov morských a 24 sokolov rárohov. Po zosumarizovaní údajov zo všetkých šiestich krajín bolo v kontrolovanom území pozorovaných spolu 509 orlov kráľovských, 992 orliakov morských a 52 sokolov rárohov.

Ochranári sledovali aj pohyb slovenských orlíc Zory a Štefánie, ktoré pred dvoma rokmi dostali GPS vysielačku. V termíne sčítavania sa nachádzali v maďarských národných parkoch Hortobágy a Körös-Maros. "Údaje, ktoré získame z monitoringu, využívame pri ochrane dravcov. Stromy, kde ohrozené druhy hniezdia, je potrebné zachovať, preto sa zapájame napríklad i do legislatívnych procesov. Dravce nám počas zimy môžu tiež napovedať, ktoré lokality si vyberú na hniezdenie," uzavrel Veselovský.