Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Platforma Moje Slovensko chce s Lesmi SR vysadiť milión stromov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Miroslava Siváková

Aktivisti spoločne s odborníkmi na základe dohody zadefinujú druhy sadeníc, lokality i spôsoby výsadby, ktoré odkomunikujú s ľuďmi.

Banská Bystrica 21. februára (TASR) – Milión stromčekov navyše oproti pôvodnému plánu vysadí v tomto roku štátny podnik Lesy SR v spolupráci s platformou Moje Slovensko. Vyplynulo to z dohody, ktorú na piatkovom rokovaní v Banskej Bystrici uzavreli zástupcovia platformy, štátneho podniku a Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Lesy majú Slovensko spájať, nie rozdeľovať. Aktivitu mladých ľudí a zapojenie sa mladej generácie do životného cyklu našich lesov preto považujem za úžasné a jedinečné,“ povedala po stretnutí ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

Aktivisti spoločne s odborníkmi na základe dohody zadefinujú druhy sadeníc, lokality i spôsoby výsadby, ktoré odkomunikujú s ľuďmi. „Vidíme problémy s ubúdaním lesov v SR a chceme im pomôcť. Reagujeme tak na výzvy z Davosu a taktiež sme sa inšpirovali našimi českými susedmi,“ vysvetlila Lenka Belovičová z platformy Moje Slovensko s tým, že načrtli aj možnosť zrealizovania aplikácie, ktorá by navigovala záujemcov k miestam sadenia.

Ako pokračoval generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník, podnik víta záujem verejnosti a stále sa zvyšujúci záujem o výsadbu stromčekov. „Máme rozbehnutú spoluprácu s viacerými firmami, ktoré do výsadby zapájajú aj svojich zamestnancov v rámci ich spoločenskej zodpovednosti. Veľmi nás teší, že o sadenie stromov v lesoch prejavujú záujem i mladí ľudia či rodiny s deťmi,“ povedal Staník.

Platforma Moje Slovensko je začínajúce občianske združenie, ktoré podľa slov jeho predstaviteľov mapuje problémy SR a chce združiť odborníkov, aktívnych ľudí pre ich riešenia či načrtnúť víziu, ako by mohlo Slovensko vyzerať v roku 2030 a neskôr.