Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Proti súhlasu envirorezortu k výstavbe tunela Karpaty podali rozklad

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Záverečné stanovisko vydal envirorezort v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie 15. decembra 2022. Priklonil sa v ňom k variantu V3a.

Bratislava 8. júna (TASR) - Súhlas s realizáciou diaľnice D4 medzi Račou a Záhorskou Bystricou, ktorého súčasťou má byť tunel Karpaty, preverí komisia ministra životného prostredia SR. Proti záverečnému stanovisku, ktorým Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR súhlasí s navrhovanou činnosťou, boli podané viaceré odvolania. Právo podať rozklad uplatnili viaceré fyzické osoby, ale aj obec Marianka a tiež navrhovateľ činnosti - Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

"Vec bude postúpená Osobitnej komisii ministra životného prostredia SR pre konanie v záležitostiach rozkladov vo veciach posudzovania vplyvov na životné prostredie," informoval vo štvrtok na informačnom portáli MŽP odbor posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) ministerstva.

Podané rozklady voči súhlasnému záverečnému stanovisku namietajú nedostatočné doplnenie či vypracovanie častí záverečného stanoviska a žiadajú celé stanovisko zrušiť, NDS sa zasa odvoláva voči viacerým technickým opatreniam, ktorými MŽP podmieňuje súhlas s realizáciou.

Záverečné stanovisko vydal envirorezort v rámci procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie 15. decembra 2022. Priklonil sa v ňom k variantu V3a.

Tunel s dĺžkou 11,76 kilometra by mali vybudovať na trase Rača - Záhorská Bystrica. Začiatok riešeného územia je severovýchodne od bratislavskej Rače. Vyústenie tunela sa plánuje severozápadne od obce Marianka. Ráta sa aj s mostom, cez ktorý bude diaľnica D4 prechádzať ponad štátnu cestu I/2.

Úsek diaľnice sa má končiť v mimoúrovňovej križovatke Záhorská Bystrica, kde sa má napojiť na úsek Stupava Juh a križovatku diaľnic D4 a D2. Navrhovaný variant projektu má spĺňať pôvodné zameranie trasovania diaľnice D4 ako veľkého diaľničného okruhu okolo miest Viedeň a Bratislava, ktorý by mal zásadný dopravný význam.