Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ak sa pohybujete v skupinke, existuje menšie riziko stretu s medveďom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Pri stretnutí s medveďom na menej ako 100 metrov radí zásahový tím odísť. Ľudia by však nemali utekať, pretože ho tým môžu vyprovokovať.

Bratislava 14. mája (TASR) - Riziko stretnutia s medveďom je menšie, ak sa človek pohybuje v skupinke ľudí po vyznačených chodníkoch počas denného svetla. Pri obmedzenej viditeľnosť je dobré pískanie, tlieskanie či hlasnejší rozhovor. Na webovej stránke to odporúča Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

"Medveď sa zvyčajne snaží ľuďom vyhnúť, niekedy si nás však všimnúť nemusí. Stretnúť sa s medveďom nemusí znamenať, že zaútočí. Naše správanie sa má výrazný vplyv na to, ako bude medveď reagovať," poznamenali ochranári.

Medveď sa niekedy vztýči na zadné nohy, snaží sa tak podľa ŠOP získať lepší prehľad. "Nie je to agresívna pozícia," prízvukujú s tým, že medveď urobí niekedy v sebaobrane výpad, akési varovanie, aby sa človek vzdialil.

Pri stretnutí s medveďom na menej ako 100 metrov radí zásahový tím odísť. Ľudia by však nemali utekať, pretože ho tým môžu vyprovokovať. "K medveďovi sa nikdy nepribližujte, a to aj v prípade, že sa zdá byť pokojný. Vyhnime sa pohľadu priamo do očí, pre zviera je to znak agresie," podotkli ochranári.

V prípade, že by medveď zaútočil, odporúčajú odborníci ľahnúť si na brucho tvárou k zemi, ramenami a rukami chrániť hlavu a krk. Na zemi by mal človek ostať bez pohybu, až pokiaľ zviera neodíde. "Ak vás medveď prevráti, znova sa dostaňte do pôvodnej polohy, aby ste mali brucho a ostatné životné orgány chránené pri zemi. Brániaci sa medveď väčšinou prestane útočiť, keď zistí, že už nie ste hrozbou," uviedol zásahový tím. Dodal, že aktívna obrana môže útok predĺžiť a zvýšiť pravdepodobnosť zranenia.

Na archívnej snímke rumunského ekologického spolku Agent Green, medveď hnedý, menom Arthur, kráča na území župy Covasna v strednom Rumunsku.
Foto: TASR/AP


Celý komunálny odpad je potrebné uschovať, aby si medvede nezvykli chodiť k chatám, liečebným zariadeniam či do obcí, pokračujú ochranári. Pri turistike či kempingu treba udržiavať lokality čisté a bez lákadiel. "Vhodné je vyčistiť priestor ohniska, nádoby a riady hneď po použití," skonštatoval zásahový tím.

Ďalej vysvetľuje, že pri stanovaní je potrebné vyhnúť sa miestam v blízkosti zvieracích chodníkov, lokalitám s potravou pre medvede a výskytom synantropných jedincov. "Nevaríme vo vnútri stanu ani v jeho tesnej blízkosti, nenechávame vedľa seba na noc zapáchajúce potraviny - mäsové výrobky, otvorené konzervy a podobne," poznamenali ochranári. Taktiež netreba nechávať zvyšky z potravín v blízkosti chát ani v prírode. Ovocie pri domoch by podľa zásahového tímu malo byť zbierané hneď po dozretí a zhnité kusy čo najskôr odstránené.

Za najlepší spôsob, ako odohnať medveďa, považujú ochranári paprikový sprej na medvede.