Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Salvátorské lúky ochranári udržiavajú, aby nevymizli rastliny

Na archívnej snímke kvet páperníka úzkolistého. Foto: TASR Oliver Ondráš

Ľudia, ktorí si prídu spomenutú lokalitu pozrieť, by mali mať na pamäti to, že ide o chránené územie, kde je zakázané sa pohybovať mimo vyznačených chodníkov.

Lipovce 19. augusta (TASR) – Medzi obcami Šindliar a Lipovce v okrese Prešov sa nachádza chránené územie Salvátorské lúky. Názov súvisí s tamojším minerálnym prameňom Salvátor. Podľa pracovníčky pre enviromentálnu výchovu Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR - Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove Marty Hrešovej sú to podmáčané lúky so špecifickou klímou, ktorá najviac vyhovuje vlhkomilným rastlinám. Musia tam však robiť opatrenia, aby zabránili vymiznutiu niektorých vzácnych rastlín.

"Najtypickejšou rastlinkou Salvátorských lúk je jazyčník sibírsky. Vyskytuje sa len v dvoch lokalitách na východnom Slovensku a Salvátorské lúky sú jednou z nich. Z ďalších druhov, ktoré sa tam vyskytujú, sú to napríklad páperníky úzkolisté alebo v jarnom období, na prelome mája-júna, tam môžeme nájsť aj orchideu – stavačovec májový," priblížila Hrešová.

Salvátorské lúky boli vyhlásené za chránené územie v národnej sieti v roku 1980. Vďaka biotopom, ktoré sa tam vyskytujú, boli podľa Hrešovej vyhlásené aj ako územie európskeho významu v medzinárodnej sieti Natura 2000.

"V súčasnosti je trocha problém s tým, že sa tam zmenil hydrologický režim. Nedostatok vody spôsobuje to, že vlhkomilné rastliny, ktoré sa tam nachádzajú, nám trocha miznú. Preto je potrebné robiť manažmentové opatrenia, lebo okrem znižujúceho sa stavu povrchovej vody je ďalším problémom aj zarastanie pálky širokolistej. Snažíme sa minimálne každé dva roky aspoň časť územia vyčistiť od pálky a hlavne od trste obyčajnej, ktorá zarastá a znižuje možnosť pre rast vlhkomilných rastlín, ako je jazyčník sibírsky," povedala Hrešová.

Z dôvodu znižovania hladiny povrchovej vody miznú zo spomenutých lúk i mokradné spoločenstvá. „Napríklad jeden z druhov, ktoré sa tam vyskytujú, sú vzácne riasy - cháry. Tým, že už je deficit vody, takisto z tohto prostredia miznú,“ skonštatovala Hrešová a doplnila, že aby zabránili rozšíreniu trste, robia tam manažmentové opatrenia.

"Najmä v jesennom období je to kosenie trstiny a odstraňovanie biomasy, aby lúka, ktorá sa niekedy v minulosti kosila, alebo sa na nej aj páslo, naďalej mala formu lúky a nie nejakých zarastených pasienkov s krovinami," vysvetlila Hrešová.

Ľudia, ktorí si prídu spomenutú lokalitu pozrieť, by mali mať na pamäti to, že ide o chránené územie, kde je zakázané sa pohybovať mimo vyznačených chodníkov.

"Priamo cez Salvátorské lúky nevedie žiadny turistický chodník, a teda pohyb turistov po lúkách je zakázaný. Na druhej strane tým, že sú zarastené a podmáčané, veľmi nelákajú turistov a krásu, ktorá tam je, môžu obdivovať z diaľky," dodala Hrešová.