Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Enviromentálna inšpekcia kontrolovala obalové a neobalové výrobky

Ilustračné foto. Foto: TESCO STORES SR

Na kontrolu vyzvalo Združenie miest a obcí.

Bratislava 19. mája (TASR) – Slovenská inšpekcia životného prostredia vykonala od februára do mája tohto roka 12 kontrol u výrobcov obalových a neobalových výrobkov. Dva subjekty nemali zabezpečené plnenie na základe zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov. TASR o tom informovala vedúca oddelenia kontroly SIŽP Brigita Pokorná.

Výrobcov kontrolovali na základe zoznamu Ministerstva životného prostredia SR, u ktorých bolo podozrenie, že nemajú zabezpečené plnenie zmluvy.

Zvyšných desať kontrol bolo ukončeným záznamom, nebolo u nich zistené porušenie zákona. U ôsmich kontrolovaných subjektov malo počas kontrolovaného obdobia zabezpečené plnenie vyhradených povinností kolektívnym spôsobom.

"Dva kontrolované subjekty mali zabezpečené plnenie na základe zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov do 1. júla 2019," uviedla Pokorná. Dodala, že po tomto dátume jeden subjekt úplne ukončil podnikateľskú činnosť a druhý zmenil svoju činnosť tak, že mu už zo zákona o odpadoch nevyplývajú povinnosti výrobcu.

"SIŽP, vzhľadom na doteraz pretrvávajúcu situáciu v SR, kontrolu Koordinačného centra Obaly, družstvo nevykonala. V kontrolnej činnosti budeme pokračovať," podotkla Pokorná.

Na kontrolu vyzvalo Združenie miest a obcí. Dôvodom bolo, že 159 obcí nemalo zmluvného partnera na financovanie triedeného zberu z obalových a neobalových výrobkov. ZMOS skonštatovalo, že nekonaním organizácií sa zvyšuje riziko environmentálnych a finančných škôd.