Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ochranári a UMB budú spolupracovať na výskume ochrany prírody

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Dôležitou súčasťou spolupráce bude aj spoločný postup a partnerstvo pri získavaní finančných prostriedkov na vedecko-výskumnú a vzdelávaciu činnosť prostredníctvom grantov či projektov.

Banská Bystrica 17. septembra (TASR) – Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR bude spolupracovať s Univerzitou Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici na výskume, odbornom vzdelávaní a iných, vedecko-výskumných aktivitách súvisiacich s ochranou a využívaním prírody a krajiny a tvorbou životného prostredia.

O podpise Memoranda o vzájomnej spolupráci TASR informovala Kristína Bocková z Odboru komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Memorandum o spolupráci s UMB nadväzuje na už podpísanú dohodu s Technickou univerzitou vo Zvolene a podľa ŠOP SR otvára priestor na nové formy spolupráce so študentmi vysokých škôl a ich odbornými a pedagogickými pracovníkmi. Na pôde Fakulty prírodných vied UMB ho spoločne podpísali dekanka Jarmila Kmeťová a generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska.

„Verím, že spolupráca s univerzitami vo výskumnej a vzdelávacej oblasti a na rôznych úrovniach prispeje k posilneniu ochrany životného prostredia na Slovensku a spopularizuje tieto témy širšej verejnosti. Žijeme v období, keď ochrana prírody zažíva prevratné zmeny, je preto mimoriadne dôležité, aby spoločnosť pochopila význam týchto zmien, k čomu vo významnej miere môžu pomôcť aj vedecké a vzdelávacie inštitúcie,“ uviedol Karaska.

UMB a ŠOP SR budú spolupracovať najmä v oblasti výskumu a monitoringu, spoločnej vzdelávacej činnosti, ale aj pri organizácii mimoškolských vzdelávacích a envirovýchovných aktivít, akými sú napríklad terénne cvičenia či exkurzie. Dôležitou súčasťou spolupráce bude aj spoločný postup a partnerstvo pri získavaní finančných prostriedkov na vedecko-výskumnú a vzdelávaciu činnosť prostredníctvom grantov či projektov. Vytvorí sa však aj priestor pre vedenie, posudzovanie a odborné konzultácie záverečných prác študentov odbornými pracovníkmi ŠOP SR.