Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Ornitológovia zaznamenali v tomto roku sedem uhynutých hají červených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príčiny neúspešného hniezdenia hají môžu byť rôzne. Ide napríklad o nadmerné vyrušovanie, poškodenie a zničenie ich hniezdísk pri lesohospodárskej činnosti, či zabitie človekom.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Tento rok ornitológovia zaznamenali sedem uhynutých hají červených. V štyroch prípadoch bola potvrdená úmyselná otrava. V jednom prípade bol dravec napadnutý predátorom, v ďalšom prípade je neznáma príčina uhynutia. Príčinu úmrtia posledného dravca skúma veterinárna správa pre podozrenie na otravu. Informoval o tom Boris Maderič z Ochrany dravcov na Slovensku s tým, že všetky prípady otravy vyšetruje polícia.

Ornitológovia sa stretávajú s úmyselnými otravami hají. Páchatelia vkladajú do voľnej prírody otrávené návnady. Častými obeťami otráv sú tak okrem dravcov aj líšky. Otrava zvierat je trestným činom, za ktorý páchateľovi hrozí väzenie, pripomína Maderič.

Viaceré úhyny sa podľa ornitológa podarilo odhaliť vďaka GPS vysielačkám, ktoré boli hajám nainštalované v rámci medzinárodného projektu LIFE Eurokite. "Zo získaných údajov vieme presne zistiť, kedy a kde haja uhynula. Vysielačky nám tiež zobrazujú, kde haje lietali, kde nocovali a ako reagujú na blízkosť veľkých veterných elektrární," povedal Maderič.

Z množstva údajov tiež postupne ornitológovia vedia vytypovať rizikové elektrické linky, ktoré ošetrí Západoslovenská distribučná, aby na nich nedochádzalo k úhynom dravcov. Vysielačky im tiež ukážu, kde si haje postavili hniezdo, vďaka čomu zabezpečia jeho ochranu.

"Haja si hniezdo stavia vysoko v korune stromu. Veľmi často si do hniezda prinesie rôzne handry a odpadky. Nebezpečné sú špagáty, ktoré sa môžu mláďatám omotať okolo tela a v krajnom prípade zapríčinia ich úhyn. Nie všetky páry, ktoré na jar zahniezdia, sú úspešné," hovorí Ján Svetlík z tímu LIFE Eurokite. Vysvetľuje, že príčiny neúspešného hniezdenia hají môžu byť rôzne. Ide napríklad o nadmerné vyrušovanie, poškodenie a zničenie ich hniezdísk pri lesohospodárskej činnosti, či zabitie človekom. "Zo zahraničia sú známe viaceré prípady úhynov na elektrických stĺpoch, dopravných komunikáciách a dokonca sú známe aj prípady kolízií s veternými elektrárňami," podotkol Svetlík.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/SINC


Haja červená patrí na Slovensku medzi najvzácnejšie a najohrozenejšie druhy dravcov. V posledných rokoch však jej populácia podľa ornitológov rastie. V súčasnosti je väčšina hniezdnej populácie haje v oblasti Záhoria. Oveľa menšia časť je na východe Slovenska a veľmi vzácne zahniezdi haja aj v iných častiach krajiny, priblížil Maderič.

"Historicky, odkedy sa venujeme jej systematickému monitoringu, sme tento rok zaznamenali najvyšší počet hniezdiacich párov. Ich počet sa za posledné tri roky takmer zdvojnásobil na 33, z toho až 32 párov bolo na Záhorí," tvrdí Svetlík s tým, že na celom Slovensku zaznamenali spolu 43 mláďat.