Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SAV: Viac ako 150 druhom rastlín na Slovensku hrozí vyhynutie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michaela Zdražilová

Nepôvodné rastliny postupne zaberajú obrovské plochy, ktoré predtým osídľovali domáce druhy.

Bratislava 21. mája (TASR) - Veľkej časti rastlinného bohatstva Slovenska hrozí vyhynutie. Medzi hlavné príčiny ohrozenosti a zániku rastlinstva patrí aj vytláčanie pôvodných druhov nepôvodnými, najmä inváznymi druhmi.

Nepôvodné druhy na Slovensku v súčasnosti tvoria až 24 percent rastlín. Ich počet sa každý rok zvyšuje. Pri príležitosti Medzinárodného dňa biodiverzity na to upozornili botanici z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied (CBRB SAV).

"Až 155 druhov cievnatých rastlín patrí u nás medzi kriticky ohrozené, čo znamená, že ak by sme neprijali účinné opatrenia na ich záchranu, hrozilo by im na našom území v najbližších rokoch vyhynutie. Ohrozenosť rastlín má stúpajúcu tendenciu," uviedol Pavol Mereďa z Botanického ústavu CBRB SAV.

Poukázal pritom, že v roku 1993 bolo na Slovensku vyhynutých či pravdepodobne vyhynutých 31 druhov. V roku 2001 to bolo 74 druhov a v roku 2015 už 83 druhov cievnatých rastlín.

Významne ubúdajúcimi biotopmi sú podľa botanikov vodou ovplyvňované nelesné a lesné biotopy – slaniská, rašeliniská či lužné lesy. Rovnako aj spoločenstvá na opačnom konci ekologického gradientu – na pieskoch a suchých a teplých stráňach. Často sa totiž nachádzajú v bezprostrednej blízkosti ľudských sídiel a sú vystavené negatívnym zásahom ako napríklad trhanie, vykopávanie, zašliapavanie, priame ničenie stanovíšť výstavbou či ťažbou.

"Druhovo bohaté lúky často zarastajú drevinami, pretože absentuje tradičné hospodárenie, alebo sa naopak využívajú veľmi intenzívne. K veľmi cenným biotopom s vysokou biologickou diverzitou patria aj prirodzené lesné spoločenstvá, ktoré sa strácajú najmä v dôsledku fragmentácie, výsadby nepôvodných drevín a veľkoplošnej ťažby," spresnila SAV.

Trendy v zložení a poznaní biodiverzity na území Slovenska zohľadňuje zoznam chránených druhov uverejnený vo vyhláške ministerstva životného prostredia z 19. apríla 2021. Na jeho príprave sa podieľali aj vedeckí pracovníci Botanického ústavu CBRB SAV.

„Do tohto zoznamu bolo zaradené rekordné množstvo - viac ako 2100 druhov organizmov, z toho 89 húb, 44 lišajníkov, 220 machorastov, 796 cievnatých rastlín a viac ako 960 živočíchov,“ uviedli pracovníci CBRB SAV s tým, že aj táto štatistika vypovedá o tom, akou mierou je ohrozená biodiverzita Slovenska.

Upozorňujú, že v priemere na Slovensku pribudne tri až päť nepôvodných rastlinných druhov ročne. Nepôvodné rastliny tak postupne zaberajú obrovské plochy, ktoré predtým osídľovali domáce druhy. Biologické invázie, teda intenzívne šírenie nepôvodných organizmov prirodzenými, ale najmä antropicky podmienenými cestami na nové územia, predstavujú podľa odborníkov v súčasnosti po priamom ničení biotopov druhú najväčšiu hrozbu pre biodiverzitu.