Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Vodohospodári oslávili Medzinárodný deň Dunaja upratovaním brehu rieky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Cieľom medzinárodného dňa je upriamiť zvýšenú pozornosť na ochranu rieky Dunaj. Podunajské krajiny sa pri tejto príležitosti zapájajú do spoločných osláv.

Bratislava/Gabčíkovo 28. júna (TASR) – Približne dve stovky zamestnancov Vodohospodárskej výstavby upratovalo brehy Dunaja. Pri príležitosti Medzinárodného dňa Dunaja pomohli vyčistiť brehy veľtoku od plastov, kovových odpadov aj vyhodených predmetov z domácnosti. Pri čistení viacerých lokalít v okolí Gabčíkova vyzbierali okolo 100 vriec odpadu.

„Rozhodli sme sa, že Medzinárodný deň Dunaja, ktorý si pripomíname už 17 rokov, v tomto roku oslávime pomocou našej prírode. Teší ma, že environmentálne podujatie oslovilo množstvo kolegov,“ zhodnotil generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Vladimír Kollár.

Dátum 29. jún za Medzinárodný deň Dunaja vyhlásili pri príležitosti desiateho výročia podpísania „Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja". Cieľom medzinárodného dňa je upriamiť zvýšenú pozornosť na ochranu rieky Dunaj. Podunajské krajiny sa pri tejto príležitosti zapájajú do spoločných osláv. Ich súčasťou sú aktivity pre odbornú i laickú verejnosť.