Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Výrobcovia nápojov a obchodníci vítajú odklad zálohovania

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Parlament schválil odklad zavedenia zálohovania z roku 2022 na 2023.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Výrobcovia nápojov a obchodníci vítajú odklad zavedenia zálohového systému jednorazových obalov. Spoločne to prehlásila Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR.

Parlament schválil odklad zavedenia zálohovania z roku 2022 na 2023. Posunutie spustenia zálohovania o jeden rok vytvorí podľa výrobcov a obchodníkov dostatočný priestor ministerstvu životného prostredia ukončiť výberové konanie na správcu zálohového systému.

"Zároveň tento čas umožní vybranému správcovi nastaviť zálohový systém v SR tak, aby bol udržateľný, transparentný, férový pre všetky zúčastnené strany a ústretový voči spotrebiteľovi," uvádzajú.

Všetky štyri združenia si v januári spoločne podali prihlášku do výberového konania na zriadenie správcu zálohového systému. Tvrdia, že len "efektívne nastavený systém bude schopný plniť ciele zberu jednorazových obalov na nápoje, zvyšovať ich recykláciu a zároveň znižovať množstvo voľne pohodeného odpadu".