Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Výskyt sršňa ázijského na Slovensku predpokladajú už v tomto roku

Na snímke hniezda sršňa ázijského. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V prípade spozorovania sršňa ázijského alebo jeho hniezda môžu ľudia jeho výskyt nahlásiť prostredníctvom systému rýchleho varovania na stránke Štátnej ochrany prírody SR.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Výskyt sršňa ázijského na Slovensku predpokladá Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR už v tomto roku. Informovalo o tom na sociálnej sieti s tým, že invázneho sršňa spozorovali v Rakúsku aj v blízkosti slovenských hraníc v maďarskej oblasti Győr-Moson-Sopron.

"V priebehu minulého roka bol výskyt sršňa ázijského zaznamenaný v susednom Maďarsku a Česku, 9. apríla tohto roku už aj v rakúskom Salzburgu. Pravdepodobne ide o nález kráľovnej, ktorá si ešte nestihla založiť svoje hniezdo," uviedol envirorezort.

V prípade spozorovania sršňa ázijského alebo jeho hniezda môžu ľudia jeho výskyt nahlásiť prostredníctvom systému rýchleho varovania na stránke Štátnej ochrany prírody SR.

MŽP pripomína, že sršeň ázijský má negatívny dosah na biodiverzitu európskych krajín, v ktorých sa už vyskytuje. "Jedna kolónia tohto druhu skonzumuje za sezónu viac ako 11,5 kilogramu rôzneho hmyzu. Osobitne je potrebné zdôrazniť negatívny vplyv druhu na včely medonosné," priblížilo. Negatívnym efektom je tiež podľa rezortu zníženie výnosov poľnohospodárskych plodín, ktoré môže nastať v dôsledku výraznejšieho zníženia početnosti opeľovačov.

Sršeň ázijský je invázny druh, ktorý bol do Európy zavlečený pravdepodobne prostredníctvom lodnej dopravy, prvýkrát ho spozorovali pred asi 20 rokmi vo Francúzsku. Je o niečo menší ako európsky sršeň, je čierny a nohy má sfarbené do žlta.