Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Envirofond podporí ochranu ovzdušia, vôd a odpadového hospodárstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dušan Hein

EF považuje za nevyhnutné podporiť aj znižovanie množstva odpadov ukladaných na skládkach.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Envirofond podporí oblasť ochrany ovzdušia, ochrany a využívania vôd a rozvoja odpadového hospodárstva. Na podanie žiadosti o finančnú podporu je čas ešte do konca októbra. TASR o tom informovala hovorkyňa Environmentálneho fondu (EF) Michaela Kroková.

Envirofond podporí dotáciami napríklad nákup komunálnych vozidiel na umývanie plôch a čistenie, respektíve umývanie ciest, budovanie zelenej infraštruktúry či budovanie, modernizáciu alebo výmenu zdrojov tepla. Zameria sa aj budovanie verejných vodovodov a kanalizácií alebo rekonštrukciu a intenzifikáciu čistiarní odpadových vôd. EF považuje za nevyhnutné podporiť aj znižovanie množstva odpadov ukladaných na skládkach. "Z finančných prostriedkov z fondu je možné napríklad zakúpenie kontajnerov určených na triedený zber zložiek odpadu, výstavbu kompostární, zakúpenie kompostérov, zberných nádob na kuchynský odpad a iné," uvádza.

Poukazuje, že v súvislosti s odstraňovaním následkov havárie v odpadoch a mimoriadnym zhoršením alebo ohrozením kvality vôd môžu žiadatelia predkladať žiadosti o dotáciu v priebehu celého budúceho roka 2022.