Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Envirofond bude obciam a mestám poskytovať úvery

Ilustračná snímka. Foto: TASR Roman Hanc

Úvery môžu byť použité na všetky výzvy, ktoré vyhlasuje Envirofond. Môže to byť napríklad na budovanie infraštruktúr, zatepľovanie škôl či výstavbu parkov.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Environmentálny fond bude obciam a mestám poskytovať úvery. Alokovaných je 50 miliónov eur. Úvery budú mať splatnosť 20 rokov. Ročná úroková sadzba je 0,1 percenta s tým, že počíta s fixom na celú dobu splatnosti. Na tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Envirofondu Ľubomír Vačok.

Úvery môžu byť použité na všetky výzvy, ktoré vyhlasuje Envirofond. Môže to byť napríklad na budovanie infraštruktúr, zatepľovanie škôl, výstavbu parkov, kúpu elektromobilov či rekonštrukciu osvetlenia.

"Projekty, ktoré budú financované aj úvermi, musia spĺňať podmienky financovania, ktoré sú v súlade so stratégiou environmentálnej politiky do roku 2030," povedal Vačok. Dodal, že fond vie prefinancovať 100 percent nákladov. Splatnosť úverov môže byť predĺžená podľa schopnosti samosprávy splácať ho.

Podmienkami poskytnutia úveru je jeho schválenie obecným zastupiteľstvom. Obec tiež musí fondu predložiť stanovisko hlavného kontrolóra a suma ročných splátok nesmie prekročiť 25 percent skutočných bežných príjmov. "Výzva na úvery je otvorená, keď sa minie alokácia, sme pripravení túto alokáciu po rokovaniach s ministerstvom financií podľa potreby zvyšovať," poznamenal Vačok.

Úver môže byť splatený aj zo schválenej dotácie. Zároveň sa nebude podľa riaditeľa fondu započítavať do zadlženosti obce. Žiadosti o úvery bude vyhodnocovať rada na Environmentálnom fonde, ktorá následne svoje návrhy posunie ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi (OĽANO) na schválenie.