Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirofond nebude podporovať nezodpovednosť niektorých starostov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Starostovia odmietajú prístup Envirofondu, ktorý podľa nich "zmietol zo stola" vyše 600 žiadostí o dotáciu.

Bratislava 15. októbra (TASR) - Environmentálny fond (EF) nebude podporovať nezodpovedné správanie niektorých súčasných a bývalých starostov a obcí. Uvádza to EF vo svojom stanovisku, ktoré zaslal TASR. Fond tak reagoval na starostov obcí, ktorí ho v piatok kritizovali aj v súvislosti s kauzou "Veľké vody". EF pripomína, že dotácie na výstavbu kanalizácie vodovodov či čistiarní odpadových vôd nezastavil. Urobí tak iba v prípade zásadného porušenia zmluvy či právnych predpisov.

Envirofond podal trestné oznámenia na dve obce v prípade prerozdeľovania dotácií na výstavbu čistiarní odpadových vôd, kanalizácií a vodovodov, v tzv. výzve "Veľké vody". Za obcami, ktoré sú v súdnom spore s EF, stojí približne 60 starostov. Obce budú mať podľa nich skutočne existenčné problémy, keď sa do nich "vrhnú" dodávatelia projektov. Peniaze, o ktoré sa s EF súdia, obce skutočne potrebujú, uviedli v piatok starostovia.

Starosta obce Kravany v okrese Poprad Igor Gavalier v piatok na tlačovej konferencii poukázal, že v novembri minulého roka podpísal dotačné zmluvy a na obecný účet prišlo z fondu zhruba 2,4 milióna eur. V dotačných zmluvách je uvedené, že finančné prostriedky obec môže uhrádzať dodávateľovi až po vykonaní kontroly. "Toto už nie je žart. Mám 1,5 milióna eur nepoplatené faktúry," tvrdí s tým, že kanalizácia sa v obci buduje už 17 rokov.

Envirofond podľa vlastných slov odporučil obci Kravany spomaliť práce, kým neprebehne kontrola, aby vzniknutú situáciu pokračovaním vo výstavbe viac nezhoršila a neohrozila sa. "Obec však nesúhlasila a rozhodla sa ísť vlastnou cestou, na rozdiel od ostatných obcí, ktoré situáciu pochopili. Rovnako sa pán starosta rozhodol aj pri požiadavke o predloženie podkladov k verejnému obstarávaniu," poukazuje fond. Doplnil, že na obec podal trestné oznámenie s podozrením na korupciu pri verejnom obstarávaní.

"Ak niekde existuje podozrenie, nie je nič logickejšie, ako predložiť podklady a vyvrátiť podozrenie. Ak existuje riešenie pre danú situáciu, ktorému napomôže predloženie podkladov, nie je nič jednoduchšie, ako ich predložiť," uviedol Envirofond. Dodáva, že na základe zistenia spred pár dní zvažuje EF podať ďalšie trestné oznámenie na obec Kravany. "Pán starosta sa rozhodol ísť vlastnou cestou a čas ukáže, či svojimi rozhodnutiami nedostal samotnú obec do veľmi ťažkej situácie," skonštatoval fond.

Starostovia odmietajú prístup Envirofondu, ktorý podľa nich "zmietol zo stola" vyše 600 žiadostí o dotáciu. Malo ísť o projekty rozvoja a dostavby kanalizácie, výstavbu čistiarne odpadových vôd, pitnej vody. Starostovia tvrdia, že tieto projekty skutočne potrebujú.

V rámci výzvy "Veľké vody" bolo celkovo podporených 26 obcí. V procese poskytovania dotácií odhalil audit ministerstva životného prostredia pochybenia. Dotácie boli podľa EF pridelené obciam, ktoré ich dostať nemali. Výsledkom sú trestné oznámenia medzi Envirofondom a niektorými obcami. Časť obcí vo výzve splnila všetky nastavené a požadované kritériá.