Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Envirofond podporí obce pri budovaní vodovodnej infraštruktúry

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Maximálna možná dotácia pre jedného žiadateľa v prípade obce na budovanie verejnej vodovodnej infraštruktúry je tri milióny eur a v prípade záujmových združení obcí šesť miliónov eur

Bratislava 10. januára (TASR) - Environmentálny fond (EF) poskytne pomoc obciam pri budovaní vodovodnej infraštruktúry a vodozádržných opatrení. TASR o tom informovala vedúca oddelenia komunikácie a propagácie Tamara Lesná.

"Aktuálne zverejňuje dve formy dotačnej podpory, jednu pre pomoc obciam do 2000 obyvateľov, ktoré sa aspoň čiastočne nachádzajú v chránenom území, a druhú pre všetky obce do 2000 obyvateľov na Slovensku," ozrejmila Lesná. EF tiež zverejňuje aj zoznam oprávnených žiadateľov a o dotáciu sa môžu uchádzať aj záujmové združenia.

"Maximálna možná dotácia pre jedného žiadateľa v prípade obce na budovanie verejnej vodovodnej infraštruktúry je tri milióny eur a v prípade záujmových združení obcí šesť miliónov eur," priblížila. V prípade vodozádržných opatrení EF poskytuje podporu do výšky 100.000 eur.

"Medzi dotačné podmienky patrí povinnosť päťpercentnej spoluúčasti hradenia oprávnených nákladov žiadateľom," podotkla Lesná s tým, že aj na spoluúčasť EF poskytuje podporu vo forme úveru s fixovanými úrokmi 0,1 percenta počas celého obdobia splácania. Úver je možné podľa nej čerpať aj na neoprávnené náklady, ktoré by neboli z dotácie pokryté, či na iné aktivity podporujúce zlepšovanie kvality životného prostredia.