Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Envirofond vyplatí príspevok za množstvo vytriedeného odpadu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Príspevok dostanú obce, ktoré do 31. marca tohto roka podali žiadosti o poskytnutie príspevku zákona o poplatkoch za uloženie odpadu a splnili podmienky.

Bratislava 23. júna (TASR) - Environmentálny fond začal vyplácať príspevok za množstvo vytriedeného odpadu. Na rok 2021 je vyčlenených 3.642.000 eur. Fond sumu prerozdelí a vyplatí 716 obciam. Informovala o tom manažérka komunikácie Envirofondu Michaela Kroková.

Cieľom finančnej pomoci je podľa Krokovej zvýšiť mieru vytriedenia komunálnych odpadov, postupne znižovať množstvo odpadu ukladaného na skládku a motivovať obce, aby s odpadom nakladali hospodárne, efektívne.

Príspevok dostanú obce, ktoré do 31. marca tohto roka podali žiadosti o poskytnutie príspevku zákona o poplatkoch za uloženie odpadu a splnili podmienky. Financie obciam fond rozdá do 30. júna, priblížila Kroková.

Príspevok bol prvýkrát vyplácaný v minulom roku. Envirofond ho poskytuje podľa množstva vytriedenia komunálnych odpadov. "Čo v praxi znamená, že čím viac vytriedeného odpadu obce budú mať, tým vyšší bude ich príspevok. Fond vypočítava výšku príspevku na základe počtu obcí, ktoré splnia v danom kalendárnom roku podmienky na jeho priznanie," vysvetlila Kroková.