Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Envirofond začal vyplácať príspevok za zhodnocovanie bioodpadu

Ilustračná snímka. Foto: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Financie prídu obciam, ktoré do 30. júna predložili žiadosť o poskytnutie príspevku podľa zákona o poplatkoch za uloženie odpadov.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Environmentálny fond začal s vyplácaním príspevku za zhodnocovanie bioodpadu z domácností. Celkovo sa má 21 obciam prerozdeliť 1,2 milióna eur. Informovala o tom hovorkyňa EF Michaela Kroková. EF poskytne príspevok podľa množstva zhodnoteného kuchynského odpadu.

"Žiadateľom sa výška príspevku vypočítala ako násobok prostriedkov na prerozdelenie a percentuálneho podielu biologicky rozložiteľného odpadu (BRO) z kuchyne vytriedeného a zhodnoteného v danej obci na celkovom vytriedenom a zhodnotenom BRO z kuchyne vo všetkých obciach, ktorým má byť poskytnutý príspevok," približuje Envirofond.

Financie prídu obciam, ktoré do 30. júna predložili žiadosť o poskytnutie príspevku podľa zákona o poplatkoch za uloženie odpadov. Envirofond prerozdelí peniaze žiadateľom, ktorí splnili podmienky. Obec musela prostredníctvom zbernej nádoby zabezpečiť triedený zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností a jeho zhodnotenie v zariadení. Treťou podmienkou bolo, aby obec nebola za uplynulé tri roky pokutovaná za porušenie zákona o poplatkoch za uloženie odpadov.

Príspevok má Envirofond vyplatiť do 30. septembra tohto roka.