Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Polícia našla na Slovensku odpad z Poľska, mal slúžiť na obchodovanie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Časť odpadu mala byť u vložená v prenajatých objektoch poľnohospodárskych firiem. S časťou mali obchodovať ako s certifikovaným palivom.

Bratislava 17. januára (TASR) - Envirokriminalisti vyšetrujú nelegálny dovoz odpadu z Talianska a Poľska na Slovensko. Polícia vykonala v okresoch Michalovce a Galanta prehliadky priestorov a pozemkov, zaistila vzorky materiálov. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka.

Trestné konanie súvisí s deviatimi prípadmi protiprávneho dovozu odpadu, ktoré polícia odhalila minulý rok. Aktuálne sú vyšetrované v niektorých okresoch. "Envirokriminalisti z PPZ zistili, že trestnej činnosti sa mala dopustiť skupina páchateľov z viacerých krajín. Tí mali po vzájomnej dohode dovážať na Slovensko rôzne druhy odpadu vrátane nebezpečného," priblížil Slivka. Spresnil, že časť odpadu mali uložiť v prenajatých objektoch poľnohospodárskych firiem a v rôznych priemyselných objektoch. S časťou mali obchodovať ako s certifikovaným palivom.

Minulý týždeň od 12. do 14. januára prehľadala polícia tri objekty v okrese Michalovce a Galanta. Spolupracovala na tom so špecialistami Ozbrojených síl SR, so znalcami z viacerých odvetví a s pracovníkmi envirorezortu, povedal Slivka.

"Prizvaní znalci priamo na mieste zaistili vzorky materiálov. Vykonané prehliadky predbežne potvrdili zistené podozrenia. Našli sme odpad pochádzajúci z Talianska a z Poľska," uviedol Slivka.

Hovorca poukazuje, že tento odpad nie je možné podľa príslušných právnych predpisov na Slovensko dovážať a nakladať s ním spôsobom, akým zistili. Polícia tiež podľa Slivku zaistila rozsiahle počítačové údaje a veľké množstvo ekonomickej dokumentácie.

"Z dôvodu prebiehajúcich vyšetrovacích úkonov zatiaľ nie je možné povedať viac,"
podotkol hovorca.

Na nelegálne vozený odpad zo zahraničia upozornili minulý rok šéf enviropolície Mário Kern a minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Vyzvali vtedy občanov, aby si všímali kamióny so zahraničnými značkami a nahlasovali ich podozrivý pohyb na polícii alebo na zelenú linku envirorezortu.