Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Enviropolícia riešila vlani 2627 prípadov trestnej činnosti

Ilustračná fotka. Foto: FOTO TASR - KR PZ v Banskej Bystrici

Trestné stíhanie začala v 1470 prípadoch a obvinenie vzniesla v 706 prípadoch.

Bratislava 27. marca (TASR) - Enviropolícia riešila vlani 2627 prípadov environmentálnej trestnej činnosti a trestnej činnosti na úseku nebezpečných materiálov. Trestné stíhanie začala v 1470 prípadoch a obvinenie vzniesla v 706 prípadoch. Pre TASR to uviedla Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Policajti objasnili najviac prípadov krádeží dreva (438), pytliactva (65), neoprávneného nakladania s odpadmi (62) a protiprávnych výrubov stromov (46). "Vytvorením špecializovaného útvaru sa podarilo zvýšiť v niektorých oblastiach tlak a postupne dochádza k zmenám v zložení tejto trestnej činnosti," povedala Hrabovská.

Tretí rok podľa nej klesá podiel malých krádeží dreva na celkovej environmentálnej trestnej činnosti. Rovnako sa podarilo zastaviť niekoľkoročný rast počtu prípadov neoprávneného nakladania s odpadmi. "Pokračuje už šiesty rok pokles počtu prípadov pytliactva, čo však nie je odrazom skutočnej reality, ale z rôznych dôvodov sa tieto prípady neoznamujú alebo sú vybavované inak," poznamenala Hrabovská.

V oblasti týrania zvierat pokračuje nárast počtu odhalených prípadov. "Tu vidíme opačný proces ako pri pytliactve, keďže stúpa angažovanie verejnosti, a tá tieto prípady oznamuje," skonštatovala. Policajti celkovo začali trestné stíhanie v 122 prípadoch týrania zvierat a v dvoch prípadoch zanedbania starostlivosti o zvieratá. "Na túto oblasť má skresľujúci vplyv ustanovenie Trestného zákona, kde je veľmi nevhodným spôsobom definovaný pojem zviera, ktorý následne deformuje skutočnú realitu v tejto oblasti," poukázala Hrabovská.

Obvinenie vzniesla polícia v 26 prípadoch týrania zvierat. V dvoch prípadoch boli páchatelia vo väzbe. "V prípade odhalenom a obvinenom v roku 2022 bol vo februári 2023 uložený nepodmienečný trest 18 mesiacov odňatia slobody za usmrtenie piatich psov," uviedla Hrabovská.