Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Envirorezort a SAŽP spustili 12. ročník súťaže Dedina roka

Na snímke vľavo štátny tajomník ministerstva životného prostredia SR Juraj Smatana a vpravo generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michal Maco. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Obce osobne navštívi hodnotiaca komisia. Počas návštevy sa musí samoodprezentovať počas troch hodín.

Bratislava 18. januára (TASR) - Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) a envirorezort v stredu spustili 12. ročník národného ocenenia Dedina roka. Na tlačovej konferencii o tom informovali štátny tajomník ministerstva životného prostredia Juraj Smatana spolu s riaditeľom SAŽP Michalom Macom. Vyzvali obce, aby sa do súťaže zapojili. Uzávierka prihlášok je do 31. marca.

"V tejto hektickej dobe plnej negatívnych správ je o to dôležitejšie uvažovať nad vecami, ktoré nemajú taký rýchly charakter, pretože naše dediny rastú a zdokonaľujú sa pomalým prirodzeným tempom," poznamenal Smatana. Poukázal, že obec, ktorá je energeticky nezávislá a používa alternatívne zdroje a má dobre zateplené verejné priestory, je bezpečná.

Do súťaže sa podľa Maca môžu prihlásiť slovenské dediny a obce, ktoré nemajú štatút mesta. Hodnotenie bude prebiehať dvojstupňovo počas mája až augusta. Obce osobne navštívi hodnotiaca komisia. Počas návštevy sa musí samoodprezentovať počas troch hodín. "Pri hodnotení sa sledujú kritériá udržateľnosti, koncepčnosti a schopnosti prezentovať sa," podotkol.

Po prezretí všetkých dedín sa komisia zíde, prejde si hodnotiace hárky a ustanoví titul Dediny roka. Určí aj víťazov v štyroch kategóriách, a to dedina ako partner, dedina ako klenotnica, dedina maľovaná či dedina ako hospodár.

Maco zároveň upozorňuje, že dedina, ktorá titul získala, sa do súťaže môže opätovne prihlásiť až po desiatich rokoch. Na súťaži sa môžu zúčastniť aj obce, ktoré sa do nej prihlásili v minulých rokoch.