Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Envirorezort by chcel získať enviroagendu okresných úradov pod seba

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa Mikulca je legitímne sa o téme rozprávať. Problém vidí najmä v tom, že by sa tak znefunkčnil projekt okresných úradov.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Envirorezort chce pod seba presunúť odbory starostlivosti o životné prostredie na okresných úradoch. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) potvrdil, že ministerstvá o presune odborov rokujú. Zatiaľ nedospeli k žiadnemu výsledku.

Okresné úrady, odbory starostlivosti o životné prostredie sú od roku 2013 administratívne a finančne podriadené Ministerstvu vnútra SR. Envirorezort presadzuje ich začlenenie pod seba.

Podľa Mikulca je legitímne sa o téme rozprávať. Problém vidí najmä v tom, že by sa tak znefunkčnil projekt okresných úradov. "Znova by sme sa vrátili niekoľko rokov dozadu v zmysle, že každý rezort bude mať svoje odbory a bude sa o ne starať," povedal.

Nedostatok personálu a kumulovanie agendy na okresných úradov je podľa ministerstva životného prostredia jedným z hlavných problémov výkonu miestnej štátnej správy napríklad na úseku envirozáťaží. Mikulec reagoval, že na okresných úradoch došlo k redukcii personálu, a preto sa administratíva nestíha.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) v tejto súvislosti pripomína plán vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), vytvoriť špecializovanú štátnu správu, ktorá by pomohla zrýchliť stavebné procesy. "Je nevyhnutné vytvoriť v systéme bŕzd a protiváh voči investorským iniciatívam záujem zdravia obyvateľa a životného prostredia," poznamenal.

O zabezpečení efektívneho výkonu štátnej správy na okresných úradoch hovorí aj programové vyhlásenie vlády. Vláda plánuje posilniť kontrolovateľnosť výkonu ochrany životného prostredia a zabezpečiť, aby ministerstvo životného prostredia malo reálny vplyv na kvalitu práce pracovníkov.