Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce čo najskôr pristúpiť k zonácii národných parkov

Národný park Muránska planina, foto z archívu. Foto: TASR/Ján Siman

MŽP je presvedčené, že reforma národných parkov prinesie do územia viac pracovných príležitostí a kvalitnejší život.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce čo najskôr pristúpiť k zonácii národných parkov. Prvou by mala byť zonácia Muránskej planiny, ktorej návrh aktuálne dokončuje. Postupne budú zonácie pokračovať aj v ďalších národných parkoch. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu v súvislosti s prebiehajúcou reformou národných parkov.

"Zonácie pritom bude MŽP uskutočňovať s ohľadom na súkromné vlastníctvo pozemkov v národných parkoch. Cieľom ministerstva je v neposlednom rade venovať sa aj rozvoju regiónov," povedalo tlačové oddelenie. MŽP je presvedčené, že reforma národných parkov prinesie do územia viac pracovných príležitostí a kvalitnejší život.

Envirorezort chce v zreformovaných národných parkoch zmeniť lesné hospodárstvo a vymedziť zóny, v ktorých sa ťažba nebude vykonávať. Ďalšou úlohou bude naštartovanie investícií do regiónov, primárne do oblasti Muránskej planiny a Polonín. MŽP chce zároveň rozvíjať prírode blízky cestovný ruch a zlepšovať podmienky pre turistiku. "Naším cieľom totiž nie je prírodu iba chrániť, ale aj umožniť návštevníkom národných parkov, aby ju mohli zažiť a vnímať," priblížilo ministerstvo. V rámci reformy národných parkov chce envirorezort zlepšiť aj komunikáciu s verejnosťou.

V národných parkoch bola finálne dokončená delimitácia majetku aj presun zamestnancov Lesov SR, Lesohospodárskeho majetku Ulič a Štátnej ochrany prírody SR, ktorí v dotknutých územiach pracovali. "Správy novozriadených národných parkov aktuálne uskutočňujú formálne kroky, ktoré sú potrebné v prvých týždňoch pôsobnosti nových správ národných parkov, napríklad zápis správy majetku na katastroch a podobne," vysvetlilo MŽP.

Reforma národných parkov zabezpečila presun pozemkov pod ministerstvo životného prostredia, a tým jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Od apríla sa zriadilo deväť správ národných parkov ako samostatných organizácií ochrany prírody a krajiny.