Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce urobiť reformu poplatkov za odber vody

Na archívnej snímke minister životného prostredia SR (MŽP SR) Ján Budaj (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Envirorezort zvažuje zmeniť výšku poplatkov za využívanie hydroenergetického potenciálu vodných tokov a tiež platby za odbery vody pre závlahy a ďalších užívateľov vody.

Bratislava 7. marca (TASR) - Envirorezort chce urobiť reformu poplatkov za odber vody. V rámci nej by sa mali prehodnocovať limity na nespoplatnené a nenahlasované odbery vody, a tiež limitné množstvá odoberaných vôd. Vyplýva to z Koncepcie vodnej politiky SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050, ktorú Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.

"Reforma poplatkov sa bude uskutočňovať za účasti Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, kde sa budú stanovovať ekonomicky oprávnené náklady. Nie je možné vyčíslenie zmeny ročných nákladov," uvádza MŽP v materiáli. Tvrdí, že odbery vôd budú závisieť od technologického vývoja na strane odberateľov.

Prehodnotiť by sa mali poplatky za vypúšťanie znečisťujúcich látok tak, aby motivovali znečisťovateľov minimalizovať ich vypúšťanie. Envirorezort zvažuje zmeniť výšku poplatkov za využívanie hydroenergetického potenciálu vodných tokov a tiež platby za odbery vody pre závlahy a ďalších užívateľov vody.

"Poplatky za využívanie a vypúšťanie vôd nemotivujú užívateľov a spotrebiteľov k environmentálne priaznivým riešeniam, úsporám ani šetreniu," konštatuje MŽP. Slovensko nie je podľa materiálu v oblasti ochrany a využívania vôd pripravené na obdobie po ukončení podpory z fondov Európskej únie.

Zároveň chce rezort stanoviť ekologické prietoky. Tie podľa neho môžu ovplyvniť podmienky prevádzkovania vodných elektrární. "Keďže ekologické prietoky sa budú stanovovať individuálne pre jednotlivé profily vodných tokov, vplyv na prevádzku bude riešený individuálne," poukazuje. MŽP dodáva, že ide o požiadavku Európskej komisie.

Vypracovať by sa mali aj rozhodovacie schémy na reguláciu odberov a využívanie vody. Možnosťou by malo byť obmedzenie užívania vôd pri ich nedostatku či suchu, MŽP v materiáli spomína semafor pre odbery vody. Pripúšťa, že v závislosti od výsledkov monitoringu sucha to môže ovplyvniť prevádzkovanie zavlažovacích systémov.