Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce vykupovať pozemky v chránených územiach

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Mužla

Zároveň má predstaviť metodiku na stanovenie hodnoty pozemkov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Envirorezort chce vykupovať pozemky v chránených územiach. V tomto roku má spracovať mapové podklady s vyznačenými katastrami a konkrétnymi územiami na výkup. Zároveň má predstaviť metodiku na stanovenie hodnoty pozemkov. Vyplýva to z Národného programu reforiem SR 2022 v oblasti zelenej transformácie, ktorý predložilo ministerstvo financií do medzirezortného pripomienkového konania.

Tento rok by mala pokračovať reforma ochrany prírody. Vypracovať by sa mali analýzy a návrh nového modelu fungovania a financovania chránených území, a to prioritne národných parkov. Cieľom je podľa rezortu zjednodušiť, zjednotiť a sprehľadniť národnú sústavu chránených území prostredníctvom návrhov zonácií národných parkov. "Pre dosiahnutie podielu bezzásahových území na 75 percent rozlohy národného parku je potrebné nájsť efektívny finančný mechanizmus pre kompenzácie súkromným vlastníkom pozemkov vrátane výkupov," uvádza sa v materiáli.

V rámci Štátnej ochrany prírody SR sa má zriadiť oddelenie na zabezpečenie identifikácie a vyhľadávanie súkromných vlastníkov pozemkov. Rozšíriť by sa mala aj pôsobnosť existujúcej komisie pre posudzovanie návrhov na zámenu a odkúpenie pozemkov v rámci predkupného práva štátu, poukazuje ministerstvo financií.

Zároveň by sa podľa materiálu mali vyhlásiť výzvy na rozvoj mäkkého turizmu v národných parkoch Poloniny a Muránska planina. Podporiť sa tak má postupný proces transformácie hospodárstva v chránených územiach z ťažby dreva na prírode blízke obhospodarovanie, ekologické poľnohospodárstvo a mäkký turizmus.