Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce vypracovať novú stratégiu adaptácie na zmenu klímy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalším projektom TSI je rozbiehajúci projekt Inštitútu environmentálne politiky (IEP), zameraný na klimaticko-energetické modelovanie pre potreby zelenej transformácie.

Bratislava 12. júla (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) chce vypracovať novú stratégiu adaptácie na zmenu klímy do konca roka 2025 (NAS 2025), pripravuje aj ďalšie projekty. Rezort o tom informoval po utorkovom stretnutí štátneho tajomníka envirorezortu Michala Kiču so šéfom generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre podporu štrukturálnych reforiem (DG REFORM) Mária Navu.

"Máme v pláne pripraviť novú stratégiu adaptácie SR na zmenu klímy, pretože aktuálna je z roku 2019 a v budúcnosti budeme potrebovať oveľa ambicióznejšiu stratégiu, čo sa týka jej cieľov. Taktiež MŽP SR pripravuje nový zákon o klimatickej neutralite," priblížil Kiča. Cieľom novej stratégie je podľa MŽP zvýšenie odolnosti ľudí, miest, ekosystémov a ekonomík voči vplyvom zmeny klímy, pričom dôležité je dosiahnuť, aby sa adaptácia stala integrálnou súčasťou plánovania rozvoja krajiny, rozhodovania a tvorby rozpočtov.

Rezort sa chce v tejto súvislosti uchádzať o podporu Nástroja technickej pomoci (TSI), ktorý poskytuje členským štátom EÚ technickú podporu pri navrhovaní a realizácii reforiem vo forme strategického a právneho poradenstva, analýz, štúdií, tréningov a expertných návštev.

Ďalším projektom TSI je rozbiehajúci projekt Inštitútu environmentálne politiky (IEP), zameraný na klimaticko-energetické modelovanie pre potreby zelenej transformácie. Jeho cieľom je podľa MŽP príprava niekoľkých alternatívnych scenárov vývoja slovenskej ekonomiky a emisií skleníkových plynov s výhľadom aspoň do roku 2060. Ostatné projektové zámery súvisia s implementáciou plánu obnovy v oblasti obnovy rodinných domov. "MŽP SR však v budúcnosti ráta s využitím nástrojov TSI najmä pri príprave cielených reforiem súvisiacich s realizáciou plánu REPowerEU," doplnilo ministerstvo.