Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Envirorezort chce zlepšovať kontrolu nakladania s odpadom

Ilustračné foto Foto: TASR - Štefan Puškáš

Ministerstvo pripomenulo, že od budúceho roka zavádza zálohovanie PET nápojových obalov, aby sa zvýšila miera triedenia, a tým aj miera recyklácie PET obalov.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zlepšovať transparentnosť a kontrolu nakladania s odpadom. Zároveň víta záujem Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) pokračovať v doterajšej spolupráci. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie envirorezortu v reakcii na tvrdenia únie, podľa ktorej je nastavenie odpadového systému chybné.

RÚZ hovorí, že vyzbierané PET obaly sa nie vždy recyklujú, ale končia v spaľovniach či na skládkach odpadu. Štát by podľa únie zamestnávateľov nemal na tieto problémy reagovať zvyšovaním poplatkov v prospech zberových spoločností a rastúcimi nákladmi pre výrobcov. Navrhuje, aby spolu s výrobcami hľadal riešenia, ako takýmto javom predísť.

"Práve transparentnosť a kontrola sú dôvodom, pre ktorý sa MŽP SR usiluje sprehľadniť financovanie nielen organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV), ale aj zberových spoločností. Dúfame, že v tomto úsilí budeme mať väčšiu podporu RÚZ, ktorá sa doposiaľ stavala skepticky napríklad k požiadavke zavedenia transparentných účtov," uviedlo ministerstvo.

Envirorezort súhlasí s názorom RÚZ, že treba posilniť Slovenskú inšpekciu životného prostredia (SIŽP). Tvrdí, že v tomto zmysle aj koná. Očakáva, že v spolupráci s RÚZ a ďalšími účastníkmi nastaví odpadové hospodárstvo tak, aby sa Slovensko očistilo od škodlivých a nelegálnych skládok a maximálne sa priblížilo k ideálu cirkulárnej ekonomiky.

MŽP SR pripomenulo, že od budúceho roka zavádza zálohovanie PET nápojových obalov, aby sa zvýšila miera triedenia, a tým aj miera recyklácie PET obalov. "V mnohých prípadoch však nie je možná a ani účelná recyklácia vytriedených zložiek," dodalo.