Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort hľadá riešenie na zavedenie triedenia textilného odpadu

Na archívnej snímke z 13. decembra 2021 obrovské množstvo oblečenia zo second handov pokrýva piesok neďaleko štvrte La Mula v čilskej obci Alto Hospicio. Foto: TASR/AP

Textilná výroba je jedno z najznečisťujúcejších odvetví. Vyprodukuje 1,2 miliardy ton oxidu uhličitého ročne, približuje envirorezort.

Bratislava 18. februára (TASR) - Envirorezort sa zaoberá textilným odpadom a jeho následným zhodnocovaním. Odborníci z ministerstva hľadajú riešenie na zavedenie triedenia a zberu textilného odpadu na Slovensku do roku 2025. Informuje o tom na sociálnej sieti.

V súčasnosti väčšina textilu putuje priamo do čiernych nádob na zmesový komunálny odpad a končí na skládke odpadov. "V roku 2018 na slovenských skládkach skončilo 16 percent textilných odpadov, pričom recyklácia textilných odpadov dosiahla 29 percent," tvrdí ministerstvo. Zavedením povinného triedenia a recyklácie textilu by sa tomu zabránilo.
Ilustračné foto.
Foto: TASR – František Iván

Zaviesť triedený zber textilného odpadu do roku 2025 požaduje od členských štátov Európska únia. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR je podľa vlastných slov na začiatku celého procesu prípravy legislatívy a nastavenia celej filozofie a logistiky systému nakladania s textilom. Dopĺňa, že recyklovaný textil možno použiť ako výplň do autosedačiek či v stavebníctve ako zložku izolácie.

Poukazuje na "fast fashion", čiže rýchlu módu, ktorá je hrozbou pre planétu a riešením môže byť tzv. pomalá móda. "Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia," konštatuje MŽP. Cieľom je výšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. Pomalá móda by sa podľa rezortu mala stať súčasťou nového konceptu obehovej ekonomiky, kde oblečenie a textil je v obehu tak dlho, ako je to len možné.

Textilná výroba je jedno z najznečisťujúcejších odvetví. Vyprodukuje 1,2 miliardy ton oxidu uhličitého ročne, približuje envirorezort. Pokračuje, že ročne sa vo svete vyrobí asi 80 miliárd kusov oblečenia, pričom až 80 percent putuje na skládku.