Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Na zníženie emisií v priemysle pôjde cez miliardu eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Prostredníctvom schválených schém štátnej pomoci dostane slovenský priemysel približne 50-násobne vyššiu podporu, než si nárokoval z Environmentálneho fondu, tvrdí rezort.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Na zníženie produkcie emisií skleníkových plynov v slovenskom priemysle pôjde do roku 2030 viac ako jedna miliarda eur. Rozhodli o tom Európska komisia a Európska investičná banka, ktorá schválila Slovensku dve schémy štátnej pomoci na dekarbonizáciu priemyslu. Bude možné využiť celkovo 750 miliónov eur z Modernizačného fondu a ďalších viac ako 300 miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti SR. TASR o tom informovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Pomoc bude poskytnutá na dekarbonizáciu výrobných procesov a zlepšenie energetickej účinnosti priemyselných podnikov, ktoré sú súčasťou európskeho systému obchodovania s emisnými kvótami. Envirorezort považuje schválené schémy štátnej pomoci za jedinečnú možnosť prispieť k premene priemyselných podnikov na modernú výrobu zohľadňujúcu podmienky klimatickej zmeny. "Práve modernizácia nášho priemyslu tak bude hrať kľúčovú úlohu v naplnení cieľov Európskej zelenej dohody," povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO).

Prostredníctvom schválených schém štátnej pomoci dostane slovenský priemysel približne 50-násobne vyššiu podporu, než si nárokoval z Environmentálneho fondu, tvrdí MŽP. "Toto je cesta, ktorou môže Slovensko do roku 2030 znížiť emisie oxidu uhličitého o 55 percent v porovnaní s rokom 1990," skonštatovalo.

Projekty sa budú vyberať na základe súťažného ponukového konania. Jedinými výberovými kritériami poskytnutia financií budú celkové zníženie emisií v rámci výroby a náklady na zníženie emisií o jednu tonu, priblížilo ministerstvo. Prednosť podľa neho dostanú projekty, ktoré najviac znížia emisie za najnižšiu cenu.

"Cez dekarbonizačnú schému pomôže plán obnovy podnikom na Slovensku znížiť emisie CO2 v miere, ktorá pomôže nielen životnému prostrediu, ale v podobe nižšej finančnej záťaže v budúcnosti aj celej ekonomike," povedala generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková.