Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

V rieke Slaná je život, potvrdil to najnovší prieskum envirorezortu

Znečistená rieka Slaná, foto z archívu. Foto: TASR - Milan Kapusta

Ekologický stav rieky bude aj naďalej podrobne sledovať podľa rýb a ďalších relevantných vodných spoločenstiev.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Najnovší prieskum stavu rieky Slaná ukázal, že vodné rastlinstvo nebolo výrazne zasiahnuté znečistenou vodou z bane. Zároveň potvrdil, že do rieky sa vracajú aj jednotlivé druhy rýb. Informovalo o tom Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Monitoring vodného rastlinstva, uskutočnený na začiatku augusta, podľa envirorezortu potvrdil, že neprišlo k zmene ekologického stavu spoločenstva vodných rastlín, ani ich druhového zloženia. "Ekologický stav vodného rastlinstva v rieke Slaná sa skúmal v troch rôznych lokalitách a vo všetkých troch bol vyhodnotený ako dobrý," priblížilo MŽP.

Dodalo, že Výskumný ústav vodného hospodárstva (VÚVH) uskutočnil na začiatku mesiaca aj ichtyologický prieskum rieky. "Výsledky ukázali, že rybie spoločenstvá v najviac zasiahnutých úsekoch sú situáciou ešte stále destabilizované. Chýba tam pestrejšie druhové zloženie, aj zastúpenie jedincov rôzneho veku. V niektorých lokalitách sa dospelé jedince vyskytujú minimálne," skonštatoval envirorezort. "Na nižšie položených lokalitách rieky boli pozorované jedince z okolitých prítokov rieky Slaná, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou opätovne kolonizujú voľné biotopy," dodalo ministerstvo.

Ekologický stav rieky bude aj naďalej podrobne sledovať podľa rýb a ďalších relevantných vodných spoločenstiev. V prípade potreby navrhne adekvátne opatrenia pre revitalizáciu či reintrodukciu druhov.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.