Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Envirorezort: Nedostatky pri zálohovaní nápojových obalov sa odstránia

Na archívnej snímke zálohovaná plechovka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Je dôležité, že si vieme sadnúť za jeden stôl a problémy spoločne vyriešiť, poznamenal šéf envirorezortu Ján Budaj.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Nedostatky pri zálohovaní nápojových obalov sa odstránia. Po utorkovom (26. 4.) okrúhlom stole to deklarovalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.

Správca a zástupcovia obchodníkov na stretnutí podľa envirorezortu identifikovali problémy zálohovania. V niektorých obchodných prevádzkach zaznamenali komplikácie s nedostatočnou frekvenciou zvozu vyzbieraných zálohovaných obalov.

Zlepšenie situácie bude spočívať najmä vo vzájomnom zosúladení potrieb obchodných prevádzok s možnosťami systému a hygienickými podmienkami, tvrdí ministerstvo životného prostredia. "Zálohovanie nápojových obalov je veľkým celoslovenským projektom. Je dôležité, že si vieme sadnúť za jeden stôl a problémy spoločne vyriešiť," poznamenal šéf envirorezortu Ján Budaj (OĽANO). Obchodníci, výrobcovia, správca aj MŽP sa dohodli na pravidelných stretnutiach.

Slovenská aliancia moderného obchodu a Zväz obchodu SR pre TASR nedávno potvrdili problémy so zvozom vyzbieraných zálohovaných fliaš a ich uskladňovaním hlavne v malých priestoroch. Situácia sa podľa obchodníkov zhoršovala najmä cez víkend. Riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai priznala, že zálohový systém má drobné technické nedostatky, na ktorých pracujú.

Zálohovanie funguje na Slovensku od 1. januára. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu.